Objavljeno: 24.07.2013 u 9:30 | Aktualno, Regija | Komentara:

U Jadranskom moru završio toksični otpad iz Srbije koji izaziva leukemiju?!

Ilustracija

Ilustracija

Nakon što je prije 7 dana srbijanski portal Kurir objavio priču o mogućoj eko katastrofi u Jadranskom moru, danas stiže potvrda iz Ministarstva zaštite okoliša kako se u Srbiji provodi istraga u koju se uključilo i naše Ministarstvo.

Naime, prije 7 dana srbijanski portal Kurir objavio je priču o navodnom krijumčarenju opasnog otpada. Prema informacijama iz Kurira, do sada je iz Srbije, unatrag godinu i pol, izvezeno 2 hiljade tona toksičnog otpada koji izaziva leukemiju. Pošiljke su, piše Kurir, bile upućene put luke Rijeka, Constantze u Rumuniji i Soluna u Grčkoj te dalje prema Kini.

No, sumnja se, kako je pisao portal, da otpad nije stigao u Kinu jer je transport do Kine vrlo skup, već da je dio opasnog otpada završio u Jadranskom moru.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, kako prenosi Novi list, stigla je potvrda je srbijansko Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo istragu o slučaju, u koju se uključilo i hrvatsko Ministarstvo.

Navode kako će inspekcija zaštite okoliša, u saradnji sa Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, takođe preduzeti odgovarajuće korake. Ministar zaštite okoliša Hrvatske Mihael Zmajlović potvrdio je kako je istraga u toku.

‘U saradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj’, rekao je Zmajlović.

‘Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i je li uopšte završio u Hrvatskoj. Inspekcija je na terenu i utvrđuje činjenice. Ukoliko se utvrdi da je otpad završio u Hrvatskoj tek tada će trebati utvrditi gdje je on završio. Prvo treba utvrditi je li ušao u Hrvatsku, ako jest je li se radilo o provozu, dakle je li otišao u neku drugu zemlju ili ako je završio u Hrvatskoj gdje bi mogao biti’, istaknuo je Zmajlović.

Izvor: depo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: