Objavljeno: 22.07.2013 u 9:15 | Aktualno, IT / Tech | Komentara:

U opasnosti 750 miliona ljudi širom svijeta: Zbog greške na SIM karticama hakeri u nekoliko minuta mogu ukrasti vaš identitet!

GOTOVO 750 miliona mobilnih telefona širom svijeta u sebi “nosi” SIM kartice koje sadrže programsku grešku zbog koje bi njihovi vlasnici mogli biti izloženi prijevari, odnosno koja hakerima omogućava prikupljanje osobnih podataka o vlasniku kartice i autorizaciju ilegalnih novčanih transakcija u svega nekoliko minuta, piše RT.

Njemački stručnjak Karsten Nohl otkrio je nedavno ovu informaciju te o njoj upozorio UN-ov Sindikat za međunarodne komunikacije, koji je najavio kako će poslati pisma upozorenja na adrese svih većih mobilnih operatera u svijetu. Nohl se inače naziva “etičnim hakerom”, odnosno bavi se pronalaženjem grešaka u sigurnosnim sustavima, koje potom otkriva kompanijama u nadi da će one riješiti problem i zaštititi potrošače.

Greška se nalazi na samoj SIM kartici, odnosno na njezinom plastičnom dijelu koji sadrži ključne podatke o korisniku, a koji se smatra najsigurnijim dijelom mobilnog uređaja i koji na ovaj način dosad nije mogao biti hakiran. U svega nekoliko minuta, hakeri imaju mogućnost putem samo jedne SMS poruke doći do svih podataka o vlasniku mobilnog uređaja i u potpunosti preuzeti kontrolu nad uređajem.

“Hakeri postaju vaše SIM kartice. Hakiramo li vas, možemo s vašim uređajem raditi sve što vi inače radite. Čuvate li na njemu podatke o svojim kreditnim karticama, hakeri će vrlo lako doći do njih. Možemo vas špijunirati, čitati vaše SMS poruke, krasti podatke s vaše SIM kartice i u konačnici ukrasti cijeli vaš identitet”, objašnjava Nohl. Tvrdi da su on i njegov tim već godinama pokušavali hakirati SIM kartice putem tzv. OTA-e, odnosno nevidljivih SMS poruka koje mobilni operateri šalju kako bi promijenili postavke uređaja unutar njihove mreže. Greške na SIM karticama Nohl i njegov tim otkrili su sasvim slučajno.

Nakon što su pokušali poslati “nevidljivu poruku” s netočnom zapovijedi, primili su poruku koja im je javljala pogrešku, ali je u sebi sadržavala i jedinstveni “ključ” direktno povezan s uređajem u kojem se SIM kartica nalazi. Kod, odnosno “ključ”, vrlo su lako odgonetnuli i u svega nekoliko minuta došli su do svih osobnih podataka o korisniku tog uređaja. Prema Nohlovoj slobodnoj procjeni, zbog ove greške ugroženo je čak 750 miliona korisnika diljem svijeta, a ono što je najgore, ne postoji jednostavan način kako otkriti jeste li upravo vi ugroženi.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: