Objavljeno: 06.08.2016 u 13:27 | Vijesti | Komentara:

UKIDA SE RASPUST U ŠKOLAMA: Evo kada će đaci morati u učionice, umjesto da odmaraju!

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji u narednoj školskoj godini imaće jedan raspust manje. Ukinut je kratki jesenji raspust, koji su učenici ranije imali u novembru, pa će tako jedini neradni dan u tom mjesecu biti 11, kada se obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se 27. januara 2017. godine.

Drugo polugodište traje od 13. februara do 30. maja za učenike osmog razreda, odnosno do 13. juna za đake od prvog do sedmog razreda. Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci raspuštaju se 20. juna.

Zimski raspust i iduće školske godine biće podijeljen na dva dijela. Đaci će najprije odmarati tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 31. decembra do 8. januara. Drugi dio raspusta biće od 30. januara do 10. februara, na koji se nadovezuje vikend, pa se u školske klupe vraćaju 13. januara. Već nakon dva dana ponovo im slijedi predah – 15. i 16. februara se slavi Dan državnosti, koji je za škole neradni.

Proljećni raspust trajaće od 13. do 17. aprila. U školskom kalendaru 14, 15. i 16. jun su rezervisani za polaganje završnog ispita, na koji izlaze svi učenici osmog razreda. Ovo je prvi put da se već sada znaju precizni termini male mature.

U školi se praznuje radno Dan sjećanja na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu – 21. oktobar, Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu – 22. april i Dan pobjede – 9. maj, a na Vidovdan, 28. juna, u osnovnim školama je tradicionalna podjela đačkih knjižica. Školska slava Sveti Sava proslavlja se 27. januara bez održavanja nastave. Dan prosvjetnih radnika, 8. novembar, je radni dan.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sljedećih vjerskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban Bajrama, pripadnici Jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika ne radi se od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

U vojvođanskim školama važi nešto drugačiji školski kalendar, pa se prvo polugodište završava 23. decembra. Đaci će na zimskom raspustu biti od 26. decembra do 13. januara, a drugo polugodište počinje 16. januara.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: