Objavljeno: 07.03.2016 u 19:44 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Mali heroj: Dječak spasao živote majke i novorođene sestrice jednim potezom

Nevjerovatne vijesti stižu iz Velike Britanije, gdje je sedmogodišnji dječak uspjeo da spasi živote svoje mame i novorođene sestrice, nakon što je majci stalo srce.

luisa-capman (1)

Luisa Čapman je umalo umrla prije nego što je porodila Oliviju, nakon što joj je srce stalo na čak sedam minuta, prije nego što su doktori uspjeli da je spasu. Međutim, oni ne bi stigli na vrijeme da mali Čarli nije na vrijeme doneo telefon majci da ona zovne hitnu pomoć, nakon čega ih je pustio i u njihovu kuću.

Ispostavilo se da je Luisi pukla placenta u 30. nedelji trudnoće, što je prouzrokovalo jake stomačne bolove, a potom i prestanak rada srca. Doktori su morali Luisu da drže u vještačkoj komi tokom sedam dana, kako bi joj se tijelo oporavilo od stresa.

Oni su prijevremeno morali da donesu na svijet i Oliviju, kojoj takođe srce nije kucalo po porođaju, pa su se doktori borili i za njen život. Na svu sreću i mama i beba su sada dobro.

- Osjećam se vrlo srećno, a i Olivija izgleda kao da nema nijednu brige na svijetu, uprkos svemu što je proživjela. Bio je trenutak kada sam mislila da je sve izgubljeno. Čak je i moja porodica mislila da neću preživjeti, ali je sve ispalo u redu – rekla je Luisa.

Od ozbiljnosti stanja, Luisa je izgubila pamćenje i u trenutku nije mogla da shvati da se zapravo porodila, pa je i ta situacija predstavljala prilično veliki šok za nju.

luisa-capman (2)

- Posljednje čega se sjećam je kako tražim Čarliju telefon da zovnem hitnu pomoć. Doktori koji su došli su nam rekli da je bio izuzetno hrabar, svi smo ponosni na njega – priča ona.

Na svu sreću, sestre su napravile kratki dnevnik u kom su opisale kada je Olivija rođena, koliko je bila teška, a čak su je i fotografisali svaki dan, što je u mnogome pomoglo Luisi.

Ipak, tu nije bio kraj njihovim mukama, jer su joj doktori potom saopštili da Olivija ima i rupu na srcu, a nedelju dana nakon što su je otpustili kući, njeno srce je opet prestalo da kuca!

luisa-capman (3)

- Čim smo došli kući, postala je hladna, a ubrzo je prestala i da diše. Morala sam da suzbijem plač i dala sam joj vještačko disanje, da bi nakon nekoliko minuta zaplakala. Ispostavilo se da je zaradila upalu pluća i bronhitis, što joj je otežalo disanje. Bilo je strašno, dugo smo ostale u bolnici, ali sada je sve u redu – ispričala je nevjerovatnu priču Luisa Čapman.

Ipak, Luisa tvrdi da nije bilo Čarlija, ni ona ni Olivija sada ne bi bile tu.

Izvor: 24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: