Objavljeno: 25.08.2013 u 8:44 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Kralj Roma sahranjen u velikom stilu: U kovčegu sa klimom i staklenim poklopcem

kralj-roma-kovceg

Na hiljade Roma došlo je na sahranu svog Kralja, Florina Ćoabe (58), koji je preminuo prošle nedjelje dok je u Turskoj bio na odmoru. Sahrana koja mu je priređena dostojna je pravog kralja. Dugačka povorka njegovih poštovalaca išla je iza kovčega sa klimom i staklenim poklopcem, duž šest kilometara kroz njegov rodni Sibiu u Transilvaniji.

Preko jedne zgrade bio je raširen ogromni transparent sa njegovim likom. “Mnogo je vodio računa o svojoj romskoj zajednici i pomagao ljudima. Izvršio je integraciju Roma u rumunsko društvo, slao je članove zajednice u školu”, priča njegov rođak Jon Rudaru.

Prije sahrane njegov stariji sin Dorin je krunisan za “međunarodnog kralja Roma”, i tako ga naslijedio na čelu najveće romske zajednice u Evropi, dok je sam Ćoaba 1997. godine naslijedio svog oca koji je za vrijeme holokausta bio deportovan u Sovjetski Savez.

Romski sociolog Ćiprijan Nekula opisuje Ćoabu kao umjerenog vođu i posrednika koji je koristio svoju propovjedaonicu za prenošenje mnogih poruka, tražeći od Roma da ne prose po ulicama, da čekaju da napune 16 godina pa da tek onda stupaju u brak i da traže veća prava kao manjina.

“Kad bih ga pozdravio sa ‘ljubim ruke vaše veličanstvo’”, priča Nekula, “on bi mi odgovorio ‘dosta s tim glupostima’”.

Ćoaba je postao čuven po tome što je, kad je vidio kako njegova 12-godišnja kćerka bježi iz crkve sa svog vjenčanja kako ne bi postala dijete-mlada, postao aktivista za obrazovanje romskih djevojčica i počeo da se zalaže da djevojčice ne treba da se udaju prije nego što navrše 16 godina. Doduše, njegoa Ana-Marija se vratila nekoliko minuta kasnije i obavila svoju dužnost i udala se za čovjeka koga joj je odabrao otac.

Na njega i njegovu politku veliki uticaj je imala njegova supruga Marica, kojom se oženio kad su oboje imali 14 godina, i sa kojom je dobio četvoro djece.

Izvor: Blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: