Objavljeno: 26.08.2013 u 9:04 | Vijesti | Komentara:

Multitasking: mit modernog vremena

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

MULTITASKING se uvijek smatrao vještinom vrijednom divljenja, posebno kod žene, ali činjenice su sljedeće: mit je da su žene bolje u multi taskingu od muškaraca. Nitko nije dobar u tome.

Ljudi ne mogu raditi dobro više stvari istovremeno, i kada kažu da to mogu zapravo se zavaravaju. Postoji gornja granica informacija koje vaš mozak može obraditi u jednom trenutku. Što je više sitnica o kojima trebate odlučiti, vaš mozak će slabije donositi važne odluke. Mozak nazaduje nakon što donese jednu odluku, bila ona velika ili mala.

Albert Einstein je imao ormar pun istih sivih odijela kako ne bi gubio vrijeme na odlučivanje što će odjenuti taj dan i tako je zapravo oslobodio svoj mozak za veće stvari.

Što zapravo radite dok mislite da obavljate više stvari istovremeno? Jednostavno brzo mijenjate fokus s jednog zadatka na drugi, a ujedno povećavate razinu hormona stresa i postajete manje produktivni i manje kreativni.

Mozak je napravljen da se usredotoči na jedan zadatak i da filtrira druge stvari koje mu simultano dolaze a mogu signalizirati opasnost. Zbog toga vaš mozak reagira na buku, svjetla i slične signale. Ako ste iscrpljeni, dio mozga koji donosi odluke jednostavno uspori. Zato vam se može dogoditi da zaboravite kuda ste krenuli ili da psu date svoju večeru. Ako ste i vi iscrpljeni pokušavajući biti savršena majka, poslovna žena i kućanica, sve u isto vrijeme, uzmite pauzu. Mozak bolje radi kada ste odmorni i siti.

Odmor. Trebamo pauze u našem mentalnom prostoru kako bi osvježili snagu mozga. Ako imate problema s donošenjem odluka, prespavajte. Dozvolite si vrijeme u danu kada vas neće ništa ometati.

Vježba. Kada udarite u zid, uzmite predah. Idite u kratku šetnju. Ustanite i dozvolite očima da se odmore dalje od ekrana kompjutera. Protegnite se. Duboko udahnite.

Nahranite mozak. Ne preskačite doručak. Jedite dobro. Hrana za mozak: omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi i orašastom voću. Tijekom dana jedite međuobroke visoke energetske vrijednosti (orahe, bademe, pistacio, jogurt, voće) koji će vam pomoći da preživite popodnevni umor, kada je obavljanje više stvari odjednom obično najteže.

Isključite se. Ugasite Twitter, Facebook i email. Svi bi barem jednom tjedno trebali prerezati pupčanu vrpcu koja nas spaja s tehnologijom. U početku će vam možda biti čudno, ali sigurno ćete uživati u vremenu kada ćete biti više fokusirani na djecu, a manje na ekran kompjutera.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: