Objavljeno: 25.06.2013 u 10:07 | Regija, Vijesti | Komentara:

Hrvatsko primorje već sada osjeti manjak turista iz BiH

makarska-plazaPrema podacima Turističke zajednice Hrvatske, u odnosu na isti datum prošle godine u Makarskoj se nalazi četiri posto manje turista nego lani u isto vrijeme. Trenutno u gradu podno Biokova boravi 3.353 gostiju, u hotelima je prijavljeno 2.044 i taj dio je statistički gledano u manjem minusu od privatnih iznajmljivača, kojima je juni zbog kišnih dana na početku potpuno podbacio.

Privatni iznajmljivači na području Makarske već su u debelom minusu u odnosu na juni 2012. Najgore su prošli oni koji su se protekli par godina orijentisali na goste iz Rusije i Ukrajine. Uvođenje viza za Ruse odrazilo se na veliki broj otkazanih dolazaka, jer Rusi kojima nije problem dobiti vizu za Hrvatsku, moraju čekati desetak dana, priložiti nemali broj dokumenta i na kraju čekati u redu za podizanje – što se ljudima koji se spremaju na odmor jednostavno ne da.
Rusi zbog sve papirologije odustaju i odlaze u Crnu Goru, a još jedan od razloga nedolaska na makarsko primorje je problem što sa dobivenom vizom ne mogu iz Makarske otići u posjetu Dubrovniku, jer s takvom vizom imaju problema kod izlazaka iz Hrvatske kod Neuma te ponovnog ulaska u RH.

Osim smanjenog broja Rusa, osjetno je manji broj i gostiju iz Bosne i Hercegovine. Velik broj Bosanaca će ići u Crnu goru za koju im nije potrebna biometrijski pasoš. Državljani BiH u Hrvatsku mogu samo sa biometrijskim pasošem, koja u BiH i nije tako jeftina, tako da plaćanje četiri-pet biometrijskih pasaoša jednog člana porodice predstavlja skoro pola ljetovanja u Crnoj Gori i ta destinacija će ove godine sasvim sigurno uzeti dio gostiju koji su se odmarali u Hrvatskoj.
Ulazak Hrvatske u EU smanjit će broj gostiju i BiH i zbog tvrđih zakona prema onima koji nisu iz EU-a, među koji su državljani BiH, koji se tretiraju kao stranci, a po Uredbi o viznom režimu stranci moraju imati novca u vrijednosti 100 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Sve ovo sasvim sigurno odrazit će se na prvu turističku sezonu evropske Hrvatske, mišljenja su turistički radnici sa makarskog primorja, no na kraju ljeta će se zbrojiti sve i saznati koliko je Bosanaca došlo u Hrvatsku na desetodnevno ljetovanje sa 1.000 eura tj. 100 po danu boravka, i jesu li ih ostavili u Hrvatskoj.

Izvor: Tportal.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: