Objavljeno: 06.10.2016 u 9:54 | Svijet, Vijesti | Komentara:

2019. STIŽE NOVO LEDENO DOBA: Sunce počinje slabije da sija!

Naučnici predviđaju novo ledeno doba, a evo kako su došli do tog zaključka.

zima-snijeg (1)

NASA je objavila fotografije na kojima se primjećuje zabrinjavajuće opadanje sunčeve aktivnosti, odnosno smanjenje sunčevih pjega. Ove fotografije prikazuju najveće opadanje aktivnosti u posljednjih 10 000 godina.

Prema mišljenju meterologa Paula Dorijana, nedostatak sunčevih pjega na zvijezdi nagovještava hladniji period.

Ovakvo smanjivanje sunčevih pjega nije zabilježeno još od 15. vijeka, dugačkog ledenog doba poznatog kao “Maunderov minimum” kada se Temza zaledila a ljudi umirali od gladi. Trenutno, naučnici predviđaju da će novo ledeno doba početi 2019. godine.

Foto: Science photo library

Foto: Science photo library

Ako se oslanjamo na istoriju, nedostatak sunčevih aktivnosti imaće hladeći uticaj na troposferu, a to će se najviše odraziti na najniži sloj – gdje svi živimo – kaže Dorijan.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: