Objavljeno: 04.01.2014 u 10:52 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Uznemirujuće činjenice o tome što pijete

I nije neka tajna da većini proizvođača hrane i pića na prvom mjestu nije vaše zdravlje, nego profit. Zato je na vama da pametno odaberete što ćete unositi u sebe. Pogledajte video koji će vam razotkriti neke od dodataka koje ne želite u omiljenom piću.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pivo

Neke kompanije koriste riblje tutkalo (dobiveno od sušenih ribljih mjehura) kako bi se riješili zamućenosti pića.

Gazirani sokovi u lancima brze hrane

Istraživanja su pokazala da 48 posto gaziranih pića u lancima brze hrane sadrži bakterije koje se mogu pronaći u fekalijama.

Mlijeko na biljnoj bazi

U sojino ili rižino mlijeko dodaje se aditiv na bazi crvene alge kao sredstvo za zgušnjavanje. Zbog toga što se povezuje s izazivanjem čireva i pogoduje razvoju tumora, u Europi je zabranjen u adaptiranom mlijeku za djecu, organskim proizvodima i drugdje, dok je u SAD-u još uvijek u svemu dopušten.

Vino

Grožđe koje skupljaju strojevi može sadržavati kukce i glodavce, a nazivaju se ‘sastojcima koji nisu grožđe’.

Sok od grejpa

U neke sokove od grejpa dodaje se karmin, prirodno bojilo dobiveno od košenile (osušenih ženki biljnih ušenaca Coccus cacti). Otopina karmina upotrebljava se za bojenje namirnica i kozmetičkih proizvoda, a može izazvati alergijske reakcije.

Neke kompanije prešle su na crveno #40, koje s dobiva iz petroleja.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: