Objavljeno: 02.01.2014 u 15:55 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Slatka riža sa višnjama

Malčice smo istraživali šta se to tradicionalno priprema tokom božićnih praznika u zemljama Evrope i svijeta i naišli na tradicionalni danski specijalitet – slatka riža sa višnjama.

riza-visnje

Ovaj recept smo pronašli na SavoryChicks blogu i možemo slobodno reći da je to jedna vrsta nama dobro znanog sutlijaša koja se u Danskoj tradicionalno priprema za božićne praznike. Stiže i recept!

Potrebni sastojci:

  • 125 g riže kratkog zrna
  • 1 l mlijeka
  • Malo soli
  • 150-180 g šećera
  • Kašičica vanila ekstrakta
  • 2 šolje pavlake za šlag
  • 1-2 šake badema blanširanih, oguljenih i isjeckanih
  • Sos ili džem od višanja

rizavisnje2

Stavite mlijeko u posudu da prokuha, pazite da ne zagori, dodajte rižu pa ostavite da se sve zajedno krčka oko sat vremena, povremeno miješajući. Dodajte prstohvat soli.

Pri kraju umješajte šećer i vanila ekstrakt pa ostavite rižu da se hladi.

Malo prije serviranja u rižu umješajte bademe i pavlaku za šlag.

Rasporedite rižu u male posude i na vrh stavite sos od višanja ili džem.

Napomena: Sos od višanja možete napraviti tako da u posudu stavite 450g zamrznutih višanja, dodate malo cimeta i 200 g šećera (ili manje) pa sve kuhate dok se ne zgusne i dok ne dobijete gusti sos.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: