Slatka riža sa višnjama
Malčice smo istraživali šta se to tradicionalno priprema tokom božićnih praznika u zemljama Evrope i svijeta i naišli na tradicionalni danski specijalitet – slatka riža sa višnjama.
Ovaj recept smo pronašli na SavoryChicks blogu i možemo slobodno reći da je to jedna vrsta nama dobro znanog sutlijaša koja se u Danskoj tradicionalno priprema za božićne praznike. Stiže i recept!
Potrebni sastojci:
- 125 g riže kratkog zrna
- 1 l mlijeka
- Malo soli
- 150-180 g šećera
- Kašičica vanila ekstrakta
- 2 šolje pavlake za šlag
- 1-2 šake badema blanširanih, oguljenih i isjeckanih
- Sos ili džem od višanja
Stavite mlijeko u posudu da prokuha, pazite da ne zagori, dodajte rižu pa ostavite da se sve zajedno krčka oko sat vremena, povremeno miješajući. Dodajte prstohvat soli.
Pri kraju umješajte šećer i vanila ekstrakt pa ostavite rižu da se hladi.
Malo prije serviranja u rižu umješajte bademe i pavlaku za šlag.
Rasporedite rižu u male posude i na vrh stavite sos od višanja ili džem.
Napomena: Sos od višanja možete napraviti tako da u posudu stavite 450g zamrznutih višanja, dodate malo cimeta i 200 g šećera (ili manje) pa sve kuhate dok se ne zgusne i dok ne dobijete gusti sos.
Izvor: lifepressmagazin.com