Objavljeno: 04.01.2014 u 15:06 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Bogata torta sa orasima i narandžama

Ako polako ali sigurno pripremate vaš božićni jelovnik neka na njemu svoje mjesto nađe i ova fenomenalna torta sa orasima i narandžama.

tortaorasi1

Naše tradicionalne poslastice koje pripremamo tokom praznika su obično veoma bogate, što znači da sadrže dosta jaja, oraha, putera, mlijeka i svega onog što ne čini dobro našoj figuri. Upravo jedan takav recept pronašli smo na Woman and home blogu za bogatu tortu i vjerujemo da će ispuniti sve kriterijume da postane vaša praznična.

Potrebni sastojci:

(Za 10-12 osoba)

Kore

  • 275 g putera
  • 275 g šećera
  • 5 jaja
  • 275 g brašna sa praškom za pecivo
  • Kašičica praška za pecivo
  • Naribana korica jedne narandže
  • 85 g oraha, 8 minuta prepečenih u rerni pa sitno mljevenih

Za kremu

  • 125 g putera
  • 350 g punomasnog krem sira
  • 250 g šećera u prahu
  • Naribana korica narandže
  • Kašika narandžinog soka
  • 3 kašike likera od narandže
  • 175 g tostiranih i naseckanih oraha
  • Kandirana narandžina korica za dekoraciju

Uključite rernu da se grije na 180C. U posudu stavite puter i šećer pa miješajte električnim mikserom i mutite dok smjesa ne postane izdašna i pjenasta. Nakon toga dodavajte jaja jedno po jedno pa dobro umutite.

Uz pomoć spatule umješajte brašno i prašak za pecivo pa smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U polovinu smjese dodajte narandžinu koricu, a u drugu orahe.

Dva okrugla kalupa promjera 20 cm, namastite pa u jedan stavite smjesu sa narandžom, u drugi smjesu sa orasima i pecite u zagrijanoj rerni, 30 minuta.

Kad su kore gotove izvadite ih i pustite da se prohlade u kalupima desetak minuta, a nakon toga ih izvadite na žicu za hlađenje i ostavite da se u potpunosti ohlade.

tortaorasi2

Za kremu, mikserom mutite puter dok ne postane pjenast, dodajte krem sir i šećer u prahu. Na samom kraju uspite liker od narandže i koricu pa sve mutite da dobijete glatku kremu.

Kad su kore hladne, svaku prerežite na tri dijela, horizontalno,  tako da dobijete 6 tankih kora.

Na tanjir za posluživanje stavite koru sa orasima, premažite kremom, stavite žutu koru, pa slažite tako dok ne potrošite materijal.

Cijelu tortu premažite kremom pa na stranice torte stavite nasjeckane orahe da se zalijepe. Tortu ukrasite kandiranom narandžinom koricom.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: