Objavljeno: 23.06.2020 u 6:58 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO PITI RAKIJU: Evo neosporivih argumenata zašto je ovo piće dragocjeno

Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne pretjeruje s količinama.

rakija-v

U narodnoj percepciji ispijanje rakije je svojevrsni dokaz muškosti, ali piti rakiju može donijeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko ne pretjerujete s količinama. Stoga, ukoliko vas bolja polovica ili bilo tko napadne radi druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.

Produžuje životni vijek. Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, će vam definitivno skratiti životni vijek, ali umjerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa. Ukoliko je pijete u umjerenim količinama, rakija djeluje na živčani sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umjerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Odlična stvar kod rakije je ta što sprječava stvaranje naslaga kolesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina kolesterola. A sve to u konačnici drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade. Vjerojatno niste znali da rakija može poslužiti kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekt ćete postići ako fa pomiješate s toplom vodom i limunom.

Ne deblja. Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete kolesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Izvor: frontslobode

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: