Objavljeno: 25.01.2014 u 14:31 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Orašasti plodovi jako su zdravi, a uz ovu caku najviše ćete izvući iz njih

Prednost uvođenja orašastih plodova i sjemenki u svakodnevnu prehranu (bez soli, meda ili prženja) je dokazana. Ovi hranjivi plodovi bogati su proteinima i sadrže čak 80 posto nezasićenih masti.

Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Značajan su izvor vlakana, minerala (bakar, magnezij i kalij) te vitamina kao što su folna kiselina, niacin, vitamin E i B6, te antioksidanasa.

Zahvaljujući svemu nabrojanom, orašasti plodovi mogu pomoći u zaštiti od visokog kolesterola, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te kontroli težine.

Ali da biste poboljšali učinke i da bi ih tijelo lakše apsorbiralo, a okus im ostao isti, neki stručnjaci kažu da orašaste plodove trebate podvrgnuti tzv. procesu aktivacije, odnosno prije konzumiranja potopiti u vodu i potom opet osušiti.

Poklonici uvjeravaju kako da orašaste plodove i sjemenke mogu jesti bez osjećaja težine u želucu, pogotovo ako već imaju probavnih problema, poput sindroma iritabilnog crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti.

Proces aktivacije orašastih plodova Aboridžini rade već tisućama godina, a trend se odnedavno proširio po australskim trgovinama zdrave hrane.

Sastoji se od namakanja plodova u slanu vodu na sobnoj temperaturi na 24 sati, a potom ispiranja i sušenja pečenjem ili stavljanjem u pećnicu na nisku temperaturu.

Za konzumente orašastih plodova, poput vegetarijanaca, kojima su oni glavni izvor proteina i vitamina, aktivacija će izvući najviše iz plodova.

‘Kad potopite sjemenke, uključujući orašaste plodove, u vodu, događaju se dva fenomena: ispiru se molekule koje otežavaju probavu i aktivira se proces klijanja, tako da se smanjuje količina škroba i vlakana, dok se povećavaju proteini i vitamini’, objašnjava dr. Caroline Orfila, izvanredna profesorica nutricionizma na Sveučilištu Leeds.

‘Zbog toga je sjemenke koje klijaju lakše probaviti od onih sirovih.’

Određeni orašasti plodovi i sjemenke, kao što su indijski oraščići i bademi, zapravo su otrovni u potpuno neobrađenom stanju.

Dr. Orfila savjetuje da plodove uvijek kupujete iz provjerenih izvora jer mnogi mogu imati gljivice. Pohranite ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu, te koristite samo do navedenog roka trajanja. Također je protiv branja orašastih plodova ili sjemenki s drveća ili grmlja. ‘To je poput, skupljanja gljiva, najbolje prepustiti stručnjacima.’

Ako proces aktivacije radite kod kuće, operite orašaste plodove, koristite čistu vodu i jedite tek dan kasnije.

‘Posljednji veliki incident s bakterijom E.coli u Europi (Njemačka) dogodio se kao rezultat klijanja sjemenki u zagađenoj vodi’, upozorava dr. Orfila.

Kako aktivirati orašaste plodove i sjemenke

Napunite veliku posudu vodom, tako da prekrije orašaste plodove koje planirate aktivirati. U vodu stavite običnu kuhinjsku sol i miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom u vodu stavite plodove i ostavite da odstoje.

Na kraju ih stavite u cjedilo i isperite tekućom vodom.

Raspodijelite ih ravnomjerno u posudu za pečenje tako da se ne preklapaju. Sušite plodove u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi – ne višoj od 65 stupnjeva – te povremeno okrećite.

Lješnjaci, kikiriki i pinjoli
1 žličica soli po šalici plodova
Namačite između sedam i 12 sati
Sušite između 12 i 24 sata

Indijski oraščići
1 žličica soli po šalici ploda
Namačite između tri i šest sati
Sušite između 12 i 24 sata

Bademi
1 žličica soli po šalici ploda
Namačite između 12 i 24 sata
Sušite između 12 i 24 sata

Orasi
Pola žličice soli na šalicu oraha
Namačite između sedam i 12 sati
Sušite između 12 i 24 sata

Sjemenke suncokreta
2 žličice soli na šalicu ploda
Namačite između sedam i 10 sati
Sušite 12 sati

Sjemenke bundeve
2 žličice soli po šalici
Namačite između sedam i 10 sati
Sušite 12 sati

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: