Objavljeno: 15.10.2013 u 13:03 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Deset najboljih namirnica za čišćenje organizma

Upravo kao što i prostor u kojem živimo treba veliko proljetno čišćenje ne bi li smo ga oslobodili svih nepotrebnih stvari, tako se i naš organizam detoksikacijom oslobađa svih štetnih i suvišnih tvari.

Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć. Što je veća sklonost masnoj i začinjenoj hrani te alkoholu detoksikacija se treba provoditi što češće. Čistom’ hranom osvježit ćete ne samo svoju probavu i krvnu sliku već i cjelokupno stanje vašeg tijela i duha.

limun1

1. Zeleno lisnato povrće
U zeleno lisnato povrće ubraja se radić, kelj, poriluk, zelena salata, blitva i matovilac. Kad god je moguće jedite ga sirovo, a ukoliko je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

2. Limun
Tekućinom se tijelo pere iznutra. ‘Tuširanje’ će biti dosta efikasnije ako umjesto vode povremeno popijete limunadu bez šećera. Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega lakše izlaze iz tijela.

3. Potočarka
Stavite šaku potočarke u salatu, supu ili sendviče. Mada nije tako čest gost naših tanjira, bogatstvo minerala i diuretski efekat morali bi joj osigurati redovnije korištenje u pripremi jela.

4. Bijeli luk
Često istican i kao čudo prirode, bijeli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksikaciji učestvuje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre.

5. Zeleni čaj
Osim što je jakog antioksidativnog djelovanja jedan je od najzdavijih napitaka koje možete unijeti u organizam. Dodatni bonus katehina koji se u njemu nalazi je ubrzavanje rada jetre.

6. Klice brokule
Ove klice imaju 30 do 50 puta jače antokancerogeno djelovanje od brokule koja je i sama jedna od najjačih antioksidansa.

7. Sjemenke susama
Na spisku naj detox namirnica nalaze se zbog toga što uspješno smanjuju negativan uticaj alkohola i drugih hemikalija na jetru. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

8. Kupus
U jetri se nalaze dva tipa detoksikacijskog enzima. Kupus efektivno djeluje na obadva.

9. Trputac
Trputac je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i holesterol koji se lakše izbaciju iz organizma. Možete ga pronaći u obliku praha koji se stavlja u napitak koji će između ostaloga pomoći i probavi.

10. Voće
Sve vrste voća bogate su navedenim tvarima: vitaminom C, antioksidansima i korisnim vlaknima. Lako ga je nabaviti, a zaista nije teško uživati u malinama, kiviju ili ananasu.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: