Objavljeno: 15.10.2013 u 13:06 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Pogledajte kojih pet slatkih namirnica bez problema mogu biti zamjena za aspirin

Lijekovi koje možemo naći u prirodi šareni su i sitni baš kao i oni koje nam nude farmaceuti. Ali, u prirodi su lijekovi zapakirani u sitnim voćnim bobicama koje su vrlo ukusne i nemaju nikakve neugodne nuspojave. To su ove namirnice:

maline

Borovnice
Borovnice su prepune fitonutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine, antocijanine i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni aspirin. Da, sljedeći put kada budete imali glavobolju, jedite borovnice! Pomažu i pri smanjenju broja proteina koji se dovode u vezu s bolestima mozga kao što su Alzheimer i Parkinsonova. Sprečavaju i opasne neurološke poremećaje.

Kupine
Kupine sadrže vrlo važnu hranjivu tvar poznatu pod imenom – elagična kiselina. Ona štiti ćelije kože od štetnih UV zraka. Usporava i raspadanje kolagena u koži. Jedete li ih često nećete se tako lako naborati.

Ribizle
Ribizle su posebno cijenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ova kiselina zaustavlja alergijsku reakciju koju tijelo pokrene kako bi izoliralo strane tvari kao što je pelud. Jedete li ribizle smanjit ćete svrbež u očima i začepljenje sinusa.

Maline
Maline također djeluju poput aspirina. Jedući maline možete izliječiti glavobolju, jer sadrže bitan spoj koji efikasno smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite ćelije od onečišćujućih tvari koje se nalaze u prerađenoj hrani i duhanskom dimu.

Jagode
Jeste li znali da jagode sadrže više vitamina C nego narandže? Zovu ih i fabrike antioksidanasa, a jedući ove bobice spriječit ćete artritis, gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su tako slasne sa šlagom – samo neka bude bez šećera.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: