Objavljeno: 10.06.2014 u 14:57 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

3 prednosti đumbira

Đumbir je jedan od najčešće korištenih začina u svijetu. Iz razloga što se odlično slaže uz sve vrste jela i jednostavan je za pripremu, sve veći broj ljudi počinje koristiti đumbir.

Đumbir je najbolji svjež, ali neće izgubiti svoja svojstva termičkom obradom. Đumbir možete koristiti za pripremu deserta, mesa, salate, juhe, variva i toplih napitaka.

djumbir-med-limun-bolno-grlo djumbir

Ima blagotvorno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma i krije brojne zdravstvene prednosti.

Lijek protiv bolova

Nedavno istraživanje je pokazalo da protuupalno djelovanje đumbira može ublažiti bilo kakve vrste bolova. Đumbir se pokazao jako učinkovitim u ublažavanju simptoma artritisa, hroničnog upalnog stanja kostiju i zglobova.

Lijek za probavne smetnje

Đumbir će jako brzo ublažiti nadutost, grčeve i plinove. Topli napitak od đumbira se pokazao učinkovitim u prevenciji zatvora. Đumbir će potaknuti rad probavnog sistema i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

Za prevenciju raka

Đumbir ima odlično antioksidacijsko svojstvo, zbog čega je jako učinkovit u smanjenju razine slobodnih radikala, spojeva koji povećavaju rizik od nastanka različitih vrsta raka.

 

Izvor: www.mojezdravlje.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: