Objavljeno: 09.06.2014 u 23:00 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Titra vam oko? Saznajte zašto!

Katkad vam se zna dogoditi da jedan kapak počine treperiti, a događa se i da zasvrbi?

titranje-oka

Titranje oka, tikovi i grčenje očnog kapka mogu trajati danima, sedmicama pa čak i mjesecima. Dobra vijest je što titranje oka nikako ne može naštetiti vidu. Naime, uzrok titranja oka je umor, hormon stresa, naprezanje očiju, kofein, alkohol, suhe oči, nedostatak nekih hranjivih tvari u tijelu i alergije.

Katkad vam se zna dogoditi da jedan kapak počine treperiti, a događa se i da zasvrbi? U pitanju je ”fascikulacija”, odnosno brzi drhtaji snopova mišićnih vlakana. Ono predstavlja uobičajeno stanje, ali više je opterećenje.

Titranje oka u rijetkim slučajevima može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput problema s živcima lica, paralize živaca, tikova ili zapaljenja očnog kapka. Međutim, u ovim slučajevima se grčevi događaju učestalije i obično pogađaju oba oka. Ono što vam je potrebno jest više mira, dovoljno sna, više šetnje. Ako pušite, prestanite ili bar smanjite, kao i s kofeinom.

Izvor: dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: