Objavljeno: 18.12.2013 u 9:27 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Urolana torta sa bademima i viskijem

Ovo je prava krasotica među slasticama. Torta sa bademima i viskijem nije teška za napraviti, a oduševiće svakog gosta i ukusom i izgledom.

tortica-urolana-bademi1

Kao što kažu na blogu Lickthebowlgood, gde smo pronašli recept, ova slastica je kao cimet ružica i ima divnu kremu sa malo viskija i mekanu koru, a ukrašena je bademima.

Prema receptu koji sledi dobićete 1 ½ šolju divne kreme (fila), a za filovanje će vam trebati samo 1, preostalih pola šolje možete preliti preko torte ili kugle sladoleda koju možete poslužiti uz tortu.

Sastojci:tortica-urolana-bademi5

Sos (fil, preliv):

  • 1/3 šolje (od 250 ml) nesoljenog putera
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 šolja slatke pavlake
  • 1 kašika viskija
  • 1 ½ kašičica ekstrakta vanile
  • ½ kašičice sitne morske soli

Kora:

  • 1 šolja glatkog brašna za torte i kolače
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sitne morske soli
  • ½ šolje ulja
  • 4 žumanceta, na sobnoj temperaturi
  • ¼ šolje vode
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 6 belanaca, na sobnoj temperaturi
  • Malo soka od limuna (ili sirćeta) za belanca

Preliv, fil:

  • 1 ½ šolja hladne slatke pavlake (držite je u frižideru do mućenja)
  • ½ šolje naseckanih pečenih badema + još malo za ukrašavanje stranica torte (ako želite)

tortica-urolana-bademi2Prvo napravite sos (fil). Puter otopite na srednjoj temperaturi u šerpici. Ubacite smeđi šećer i mešajte drvenom kašikom da se sve sjedini. Ostavite na šporetu i mešajte često – sve dok mešavina ne počne da jako kuva i dok se od teksture mokrog peska ne pretvori u tečnu kremu. (Kuvajte oko 3 minute nakon što počne krčkati).

Ubacite prvo ¼ šolje slatke pavlake u mešavinu i brzo mešajte, pa ubacite i preostalu pavlaku. Pojačajte šporet da bi sos uskuvao, mešajte povremeno, dok malo ne potamni – oko 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite sos da se malo ohladi, par minuta, pa ubacite viski, vanilu i so. Stavite u frižider da se ohladi u potpunosti.

Za koru vam treba tepsija približnih dimenzija 30×40 cm. nauljite je i malo pobrašnavite (možete staviti i papir za pečenje, pa i njega nauljiti). Rernu zagrejte na 160-170 C.

U većoj posudi prvo pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i ¾ šolje šećera. U drugoj manjoj posudi umutite ulje, žumanca, vodu i vanilu. U mešavinu sa brašnom ubacite ovu tečnu smesu i brzo mešajte drvenom kašikom dok ne postne glatko.

Belanca umutite da postanu penušava, pa dodajte pola kašičice limunovog soka ili sirćeta (dodavajte postepeno i mutite belanca postepeno povećavajući brzinu miksera). Mutite sve dok ne dobijete čvrst sneg. Smanjite mikser, pa postepeno dodavajte ¼ šolje šećera. Ponovo pojačajte mikser i miksajte dok ne dobijete u potpunosti čvrstu smesu.

Prvo u pripremljenu smesu za koru ubacite 1/3 umućenih belanaca i izmešajte dobro, pa ubacite i ostatak i dobro promešajte. Uspite smesu u tepsiju, pa zagladite površinu. Pecite koru 15 do 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

tortica-urolana-bademi3

Za finalni fil posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku prvo stavite kratko u zamrzivač, pa u nju uspite ohlađenu slatku pavlku (1 ½ šolju) i 1 šolju pripremljenog viski-puter sosa. Miksajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine. Onda pojačajte mikser i mutite dok ne dobijete gotovo čvrst sneg. To je vaš glavni fil za tortu.

Tortu u tepsiji izrežite na 4 pravougaonika dimenzija oko 10×30 cm, pa izrežite po istoj liniji makazama i papir, ali ne vadite još koru iz tepsije niti papir. Preko izrezanih komada stavite jedan sloj fila (pomešan puter viski sos i slatka pavlaka) i pospite naseckanim bademima. Ostatak fila stavite u frižider.

Izvadite 1 pravougaonik (sa papirom za pečenje i premazan filom), pa ga umotavajte u rolat istovremeno odlepljujući papir. Dobijeni rolat postavite na sredinu velikog tanjira uspravno. Uzimajte i ostale pravougaonike sa papirom i nastavite ih omotavati oko dobijenog uspravnog rolata.

tortica-urolana-bademi4

Preostalim filom premažuite stranice torte, ali ostavite vrh nepremazan da bi se videli lepo umotani slojevi. Po želji možete na filovane stranice zalepiti narezane bademe.

Tortu stavite u frižider na bar sat vremena pre služenja. Najbolje je da preko prebacite plastičnu foliju. Pre služenja možete zagrejati još sosa koji vam je ostao i preliti preko izrezanog komada.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: