Objavljeno: 18.12.2013 u 16:12 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Ako vas dosad ništa nije uvjerilo da pojedete jabuku na dan – ovo hoće!

Za osobe starije od 50 godina, jabuka na dan može biti jednako djelotvoran lijek kao i statin. Britanski liječnici vjeruju da bi samo u toj zemlji konzumiranje voća spriječilo 8.500 srčanih udara godišnje.

jabuka

Jedete li jabuku na dan, mogli biste spriječiti srčani udar, a to bi moglo biti jednako djelotvorno kao i uzimanje statina, poručuju znanstvenici sa Sveučilišta Oxford.

Dr. Adam Briggs sa Sveučilišta Oxford kaže: ‘Jabuka na dan zaista može zaštititi zdravlje. Ovo istraživanje pokazuje da djelotvorne male promjene u prehrani mogu dovesti do pravih promjena u prevenciji srčanog i moždanog udara.’

Znanstvenici upozoravaju da nije mudro odmah odbaciti prepisane lijekove i zamijeniti ih jabukom, nego je dobro jesti više voća na dan, objavljeno je u British Medical Journalu.

Znanstvenici su izračunali da bi svatko tko bi u dnevni raspored uveo jednu porciju voća i povrća, poput jabuke, imao 12 posto manji rizik od srčanog i moždanog udara. A to je jednako koristi koju nude statini.

Ako već jedete jabuku na dan, još jedna bi vam donijela dodatnih 12 posto manje rizika od spomenutih opasnih stanja.

I što više voća i povrća jedete, veća je zaštita od prijevremene smrti koju uzrokuju srčani i moždani udar.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: