Objavljeno: 16.12.2013 u 23:19 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Riješite se zabluda o maslinovom ulju

Ako želite biti sigurni da jedete najbolje maslinovo ulje i da ga koristite na pravi način pazite na sljedeće:

maslinovo-ulje-ulje-masline

Maslinovo ulje iz trgovine je uvijek svježe?

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje često zna biti staro i do tri godine. Za razliku od vina, u slučaju maslinovog ulja ne vrijedi pravilo što je starije to je bolje. Želite li konzumirati kvalitetno maslinovo ulje kupujte ono ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

Kvalitetno ulje čuvajte za svježe salate, a jeftinije koristite za kuhanje? Netočno!

Potpuno pogrešno. Treba znati da kvalitetnije i svježije ulje bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci? Donekle točno…

Ova teza je samo djelomično točna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reagira na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvaliteti. No limena ambalaža jednako je učinkovita.

Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvijek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta pogreška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili smočnici. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici, kako smo već spomenuli u tekstu iznad. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvaliteti.

Na maslinovom ulju se ne smije dinstati hranu? Netočno!

Još jedna kriva informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stupnjeva Celzija što znači da na njemu slobodno možete pirjati i dinstati svježe namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

Maslinov ulje nema puno kalorija?

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija, ali za razliku od biljnog ulja ili masti ima nisku razinu kolesterola (loših masnoća). Isto tako ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

Dobro maslinovo ulje ima fantastičan okus? Stvar osobnog ukusa!

Iako će se ljubitelji ulja s time složiti, ali trebate znati kako je čisto, svježe maslinovo ulje vrlo jakog okusa. Krasi ga gorak okus koji lagano ‘pali’ jezik što možda neće odgovarati svima.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: