Objavljeno: 30.12.2013 u 18:34 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Morate praviti: Pečeni francuski čokoladni krem

Čokoladni krem pečen u malim keramičkim posudicama je francuski klasik, jednostavan za napraviti, a za sve ljubitelje čokolade je savršeno kremast užitak punog ukusa!

francuski-cokoladni-krem

Tekst i fotografije preuzeti sa bloga NaTanjiru.com

Sastojci

200g čokolade (najmanje 45% kakao djelova)
500ml slatke pavlake (pavlake za kuhanje)
45g šećera
1 kašičica instant kafe ili espresso (proizvoljno)
prstohvat soli
6 žumanaca sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke od pola mahune vanile

Postupak

Pripremite posude za pečenje. Šest keramičkih činijica zapremine od 125ml do 180ml (moje su 160ml) stavite u ravan pleh visokih ivica. Pripremite i list al folije kojim ćete fino prekriti pleh prije pečenja i na nekoliko mjesta je malo procijepajte. Zagrijte rernu na 180°C.

Isjeckajte čokoladu i stavite je u veću posudu.

Pavlaku, šećer, kafu (ukoliko je koristite), so i pola mahune vanile (ako je koristite umjesto ekstrakta) stavite u šerpicu i zagrijavajte dok ne bude vruće i dok se šećer ne istopi, ali nemojte pustiti da proključa.

Sklonite mahunu i prespite tečnost preko isjeckane čokolade i miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi i ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se malo ohladi, a zatim dodajte žumanca i vanilu, ako koristite ekstakt i dobro umutite ručnom mutilicom. Ukoliko se dogodi da smjesa ostane nekako zrnasta, izmiksajte ili izblendirajte dok ne bude glatka.

Dobićete oko 8-9dl tečnosti. Rasporedite je ravnomjerno u pripremljene činijice.

Napunite pleh vrelom vodom dok ne dođe do manje-više polovine visine posudica sa kremom. Nemojte staviti više, jer se može dogoditi da voda uđe u njih dok prenosite pleh i onda ste praktično “zeznuli” krem. Prekrijte dobro al folijom i pecite oko 35-40 minuta, dok ne osjetite pod prstom da je krem već formiran – mekan i onako ne sasvim čvrst, ali ne ostaju tragovi na prstu kad dodirnete. Izvadite činijice iz vode i ostavite da se ohlade.

Puding ili krem služite dok je još djelimično mlak ili na sobnoj temperaturi uz kašičicu umućene pavlake, mada je meni savršen u originalnom obliku, bez dodataka!

Inače, smjesu za krem možete napraviti unaprijed i čuvati je u frižideru i do tri dana prije pečenja. Pečen krem možete držati u frižideru do dva dana, ali obavezno izvući prije služenja da dostigne sobnu temperaturu.

Uživajte! :)

Napomene: Koristite što kvalitetniju čokoladu koju možete pronaći, ali se potrudite da bude polu-gorka ili gorka, što je preko 45% kakao djelova u njoj. Ja sam koristila sa 55%.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: