Objavljeno: 30.12.2013 u 18:27 | Recepti, Zdravlje | Komentara:

Super ljekoviti prirodni recepti

Već su odavno poznata ljekovita svojstva meda, octa, oraha i bijelog luka. Med, pored svega, ima sposobnost da nas uspava i učvrsti naš san.

luk_i_medDa bi izbjegli bespotrebne troškove na komercijalne lijekove, uvijek se prvo okrenite prirodi i dajte šansu prirodnim lijekovima.

Da ne dužimo, ovom prilikom ćemo vam predstaviti neke jako učinkovite prirodne lijekove koji su vam dostupni u svako doba.

Med i jabučni ocat – Jabučni ocat se dobiva gnječenjem jabuka, koje se ostave da fermentiraju u drvenim bačvama, jer drvo dodatno potiče fermentaciju. Optimalna dnevna doza jabučnog octa koju možete uzeti je u obliku rastvora a uzima se na sljedeći način: Dvije žlice octa razmutite u 2 decilitra mlake, prethodno prokuhane vode. Rastvor možete obogatiti sa dvije žlice pravog i kvalitetnog domaćeg meda. Ovu količinu jabučnog octa uzimajte dva do tri puta dnevno, prije jela.

Gore opisani rastvor jabučnog octa u vodi, sa dodatkom meda je odličan lijek koji pomaže kod bolesti grla, neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu.

Neka, pojedinačna zapažanja govore da je rastvor dobar i kod noćnog mokrenja kod djece.

Rastvor sa jabučnim octom se preporučuje kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Jabučni ocat se koristi i kao pomoć pri mršavljenju, čišćenju krvotoka od nakupljenih masnoća te kod povišenog krvnog tlaka.

Jedan stari narodni recept kaže da se u slučaju jake polenske kijavice uzme razrijeđen jabučni ocat obogaćen sa malo meda.

Zna se da je med dobar za uspavljivanje i za miran san. U slučaju da vam žlica meda nije pomogla da zaspete, tada vam preporučujemo sljedeći recept: U manju čašu (rakijsku) sa medom dodajte tri žlice jabučnog octa, razmutite i pojedite. Za pola sata doći će san.

Spomenuli smo da je jabučni ocat dobar za mršavljenje. Treba znati da je dobar i protiv mršavosti, pa evo jedan prirodni recept za to: Za bolji metabolizam i razgradnju tvari u organizmu uzmite rastvor od dvije žličice jabučnog octa i jedne pune žličice meda u čaši vode.

Med i orasi – Orah je jako kvalitetna i jako ljekovita biljka. Orah svi dobro poznajemo, no mnogi su slabo upoznati sa ljekovitim svojstvima oraha.

U slučaju anemije pripremite sebi smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve sastojke dobro izmiješajte i konzumirajte u intervalima od tri do četiri sata, preko dana.

Gore spomenuta smjesa je jako dobra za liječenje anemičnih osoba. Za liječenje hipertenzije i u slučaju nedostatka željeza u krvi, trebate svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, i tako najmanje 45 dana zaredom.

Med i bijeli luk – Predstavljamo super recept za prirodni lijek protiv astme i otežanog disanja. Lijek se priprema na sljedeći način: Kilogram livadskog meda, sok od deset plodova limuna i sok od deset glavica bijelog luka dobro izmiješati i ostaviti da odstoji tjedan dana u zatvorenoj staklenci. Nakon toga možete konzumirati ovaj lijek.

Dobiveni lijek pijete jednom dnevno po četiri žličice, tako da sok lagano klizi niz grlo. Lijek treba piti redovno u periodu od dva mjeseca.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: