Kremasta torta sa čokoladom i borovnicama
Za izradu kolača i poslastica koristi se tamna čokolada za kuhanje. Najbolji način da je istopite je da se čokolada isječe na tanke listiće, stavi u posudu, rastopi na blagoj vatri ili nad parom gdje se ostavi dok ne bude potpuno tečna. Tako rastopljena i rashlađena čokolada se koristi za izradu poslastica.
Sastojci
300 g mljevenog keksa
150 ml soka od jabuke
450 g sitnog sira od obranog mlijeka
400 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
200 g čokolade
500 g borovnica
Priprema
Keks pomješati sa sokom od jabuke, sjediniti i smjesu za koru staviti u kalup. Čokoladu rastopiti i prohladiti. Umutiti u činiji sitan sir sa šećerom. Dodati čokoladu u umućenu pavlaku. Polovinu borovnica staviti na koru od keksa, premazati polovinom fila, dodati ostatak borovnica i preostali fil. Ukrasiti i dobro ohladiti tortu.
Izvor: www.kuhinjica.rs