Torta sa orasima i grilijašom
Glavni „krivac“ za ovako visok sadržaj masti u ovoj poslastici su orasi, koji se u piramidi ishrane nalaze u istoj grupi sa uljima i drugim izvorima masnoća. Na našem podneblju orah predstavlja dragocjen izvor nezasićenih masnih kiselima i vitamina E.
Sastojci
- Kora:
- 10 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 2 kašike brašna
- Fil 1:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 8 kašika gustina
- 600 ml mlijeka
- 250 g putera
- 5 kašika šećera u prahu
- Grilijaš:
- 300 g šećera
- 200 g sjeckanih oraha
- 300 ml slatke pavlake
Priprema
Umutiti pjenasta bjelanca i uz stalno mješanje dodavati šećer. Mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati orahe i brašno i lagano promešati varjačom sastojke. Ispeći u rerni na 180*C šest tankih kora u okruglom kalupu. Ostaviti ih da se ohlade. Žumanca i šećer umutiti pjenasto, dodati gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijati i kad proključa uliti razmućena žumanca. Kuhati dok se fil ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i šećer u prahu, a zatim sjediniti sa filom. Dobro izraditi krem, dok ne postane pjenast. U šerpi pržiti šećer dok ne porumeni, dodati isjeckane orahe i promješati. Razliti na peki papir i ostaviti da se stegne i ohladi. Oklagijom izmrviti grilijaš ili samljeti u mašini. Filovati tortu: kora, fil, grilijaš i tako redom. Završiti tortu sa korom. Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti cijelu tortu.
Izvor: www.kuhinjica.rs