Objavljeno: 09.03.2014 u 10:39 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Torta sa orasima i grilijašom

Glavni „krivac“ za ovako visok sadržaj masti u ovoj poslastici su orasi, koji se u piramidi ishrane nalaze u istoj grupi sa uljima i drugim izvorima masnoća. Na našem podneblju orah predstavlja dragocjen izvor nezasićenih masnih kiselima i vitamina E.

Sastojcitrota_orasi

  • Kora:
  • 10 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • Fil 1:
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 600 ml mlijeka
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera u prahu
  • Grilijaš:
  • 300 g šećera
  • 200 g sjeckanih oraha
  • 300 ml slatke pavlake

Priprema

Umutiti pjenasta bjelanca i uz stalno mješanje dodavati šećer. Mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati orahe i brašno i lagano promešati varjačom sastojke. Ispeći u rerni na 180*C šest tankih kora u okruglom kalupu. Ostaviti ih da se ohlade. Žumanca i šećer umutiti pjenasto, dodati gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijati i kad proključa uliti razmućena žumanca. Kuhati dok se fil ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i šećer u prahu, a zatim sjediniti sa filom. Dobro izraditi krem, dok ne postane pjenast. U šerpi pržiti šećer dok ne porumeni, dodati isjeckane orahe i promješati. Razliti na peki papir i ostaviti da se stegne i ohladi. Oklagijom izmrviti grilijaš ili samljeti u mašini. Filovati tortu: kora, fil, grilijaš i tako redom. Završiti tortu sa korom. Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti cijelu tortu.

Izvor: www.kuhinjica.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: