RECEPT: Pivske kiflice (posno)
Pivo se proizvodi više od 8000 godina i s razlogom je našao svoje mjesto u kulinarstvu. Pivo odlično razmekša meso, pa se koristi za mariniranje čvrstih i velikih komada mesa, poboljšava ukus jelima od piletine, a ne treba zaboraviti ni njegova svojstva u podizanju tijesta.
Vrijeme pripremanja: 40 min.
Sastojci
- 2 kafene šoljice piva
- 4 šoljice ulja
- 700 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup:
- 300 g šećera
- 250 ml vode
Priprema
Umijesiti tijesto od brašna, praška za pecivo, ulja i piva. Tijesto formirati u jufku, a zatim ga podijeliti na 9 loptica. Svaku lopticu razviti oklagijom i isjeći na 8 dijelova. Uviti kiflice i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C dok ne dobiju zlatno žutu boju. Skuhati sirup od šećera i vode. U vruć sirup stavljati kiflice, uvaljati ih u mljevene orahe i servirati.
Izvor: kuhinjica.rs