Objavljeno: 16.12.2013 u 12:55 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Kolač koji će vas osvojiti: Mliječne kocke, desert koji će sigurno brzo nestati!

Uz malo truda napravit ćete jako ukusan, sočan i mekan kolač koji će vas osvojiti na pravi pogled. Sigurni smo kako nećete pogriješiti ukoliko se odlučite napraviti ga.

mlijecne-kocke

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaa
6 kašika vruće vode
Velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita

Čokoladni preljev
10 dkg mliječne čokolade
10 dkg čokolade za kuhanje
5 kašika mlijeka
4 kašike šećera u prahu
15 dkg margarina

Krema
1 l mlijeka
7 kašika gustina
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
15 dkg margarina
10 dkg šećera u prahu

Priprema:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka te mikserom umiješati žumanjke i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od bjelanjaka. Peći u velikom limu na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnuti iz lima, skinuti papir za pečenje, ohladiti ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore).

Krema: Od predviđene količine mlijeka odvojiti oko 1,5 dl i pomiješati to s gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuhati gustin s mlijekom i šećerom. Kuhajti dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajti izrađeni margarin sa šećerom u prahu.

Čokoladni preljev: Pomiješati čokoladu, margarin, šećer i mlijeko te staviti na laganu vatru i miješati dok se sastojci ne sjedine.

Prvi dio biskvita natopiti mlijekom, premazati bijelom kremom, preko nje rasporediti čokoladni preljev, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.

Napravljen kolač staviti u hladnjak na hlađenje. Ohlađen je spreman za posluživanje.

Izvor: Namirnice.ba/DomaciRecepti

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: