Objavljeno: 13.02.2014 u 23:28 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Kako napraviti fondan masu za torte [Foto, Recepti čitatelja]

Pošto su u zadnje vrijeme jako tražene torte ukrašene fondanom, a na internetu se može naći mnogo skupih recepata, donosim vam recept sa kojim ja već dugo vremena radim. Recept je jednostavan i, što je jos bitnije, jako jeftin!

Fondan-1

Sastojci:

150g meda
100g margarina
15g želatine u kesici
1100g šećera u prahu

Priprema:

Med i margarin staviti na šporet da se otopi. Za to vrijeme rastopiti želatinu sa par kapi vode. Kad su med i margarin bacili ključ, skinuti sa šporeta, u to dodati već otopljenu želatinu i miješati dok se žzelatina ne sjedini sa masom.

U jednu veću posudu istresti 1000 grama šećera u prahu, na to dodati otopljenu smjesu i miješati, prvo kuhačom, zatim rukama. Kad izmješate smjesu, dodati jos 100 grama šećera u prahu i izmjesati. Tako toplu smjesu zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji.

Fondan-2

NAPOMENA: Smjesa kad se ohladi postane malo tvrda, ali vi dok je razvijate, grijete je rukama i ona postaje sve elastičnija. Razvaljate smjesu oklagijom po stolu koji ste prethodno posuli sa malo šećera u prahu. Razvaljanu smjesu stavljate preko oklagije i prevlačite preko torte. Ukoliko želite da bojite fondan, boju dodajete u otopljeni margarin i med, tako se boja najbolje ujednači. Ova smjesa može stajati na hladnom mjestu (najbolje ostava/špajz) do tri mjeseca.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: