Objavljeno: 16.02.2014 u 15:03 | Hrana i piće, Ideje i Savjeti | Komentara:

6 načina kako upotrijebiti maslinovo ulje u svakodnevnom životu!

Već odavno znamo da je maslinvo ulje jedno od najzdravijih ulja u ishrani. Međutim, ono ima široku primjenu i u drugim sferama života. Donosimo vam par primjera njegove izvanredne primjene.

maslinovo-ulje-ulje-masline

Regenerator za kosu

Ako je vaša kosa suha, vratite joj vlažnost na sledeći način: nanesite na kosu 120 mililitara zagrijanog maslinovog ulja (ulje mora biti toplo). Pokrijte kosu plastičnom kesom, a zatim je umotajte u peškir. Pustite da odstoji 45 minuta, a nakon toga našamponirajte i temeljno isperite.

Čišćenje lica

Iako se čini malo čudno, pomoću maslinovog ulja se možete riješiti i akni. Pomiješajte 40 mililitara ulja i 75 grama soli te smjesu prstima nanesite na lice. Pustite da odstoji dva minuta, a onda isperite toplom vodom i sapunom. Tretman ponavljajte jednom dnevno tokom cijele sedmice, a nakon toga dva do tri puta sedmično. So čisti pore, a maslinovo ulje koži vraća prirodnu vlažnost.

Brijanje

Ako ste ostali bez pjene za brijanje, ne pokušavajte da je napravite uz pomoć sapuna, jer bi to moglo da izazove iritaciju kože. Maslinovo ulje je, s druge strane, odlična zamjena – ono ne samo da olakšava klizanje oštrice preko lica (ili nogu) već ujedno i hidratizira kožu. Zapravo, nakon što ga isprobate, možda nikad više nečete htjeti koristiti pjenu ili gel za brijanje.

Čišćenje ruku

Da uklonite mašinsko ulje ili farbu sa ruku, sipajte na dlanove rastvor od 5 mililitara maslinovog ulja i 5 grama soli. Dobro istrljajte te isperite sapunom i toplom vodom. Ruke vam neće biti samo čiste već i mekane.

Boja za krečenje

Da li ste, zadnji put kad ste krečili, imali istu količinu boje i u kosi kao i na zidovima? Veoma se lako možete riješiti neželjene nijanse tako što ćete vatu umočiti u maslinovo ulje, a zatim ga utrljati u kosu. Isti postupak je uspješan i kod skidanja maskare sa očiju, ali ne zaboravite da obrišete oči čistom maramicom kada završite.

Namještaj

Vratite stari sjaj vašem drvenom namještaju uz pomoć domaćeg sredstva za poliranje, koje je dobro kao i neko kupovno. Potrebno je da u bocu sa raspršivačem naspete dvije trećine maslinovog ulja i jednu trećinu limunovog soka ili alkoholnog sirćeta. Dobro promućkajte i pošpricajte po namještaju. Ostavite da odstoji par minuta te nakon toga prebrišite čistom krpom ili papirnim ubrusom.
ga prebrišite čistom krpom ili papirnim ubrusom.

Izvor: www.minimagazin.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: