Objavljeno: 30.07.2013 u 22:42 | Hrana i piće, Savjetnik | Komentara:

Češnjak (bijeli luk) čisti jetru i krvne sudove

Češnjak je neizostavna namirnica u svakoj dijeti. On uspješno čisti jetru i krvne žile, smanjuje loš kolesterol i regulira probavu. Također, češnjak potiče rad žuči.

češnjakAko nas je pučka medicina uvjerila u ljekovitost nekih biljaka, onda je to nedvojbeno uspjela s češnjakom. Ponajprije je to sprječavanje nastanka bolesti, kao što su kardiovaskularne moždani udar, tumori, infarkt. Osnažuje obrambeni sustav, što je iznimno značajno kod pojave i liječenja alergija. Ima jako antibakterijsko djelovanje. Alicin uništava bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, coli-bacili, bacili tifusa, paratifusa, E. Coli, kolere, dizenterije, i drugi.

Češnjak je djelotvoran i u liječenju oboljenja izazvanih gljivicama ponajprije Candide albicans, kao što su Herpes simplex tip 1 i 2, te Humani rhinovirus tip 2… Djeluje na fermente truljenja u crijevima, olakšava razmnožavanje bakterija kiselog vrenja što dovodi do normalizacije crijevne flore.

To onemogućuje pojavu plinova u crijevima, grčeva, proljeva, dizenterije, te širenje otrovnih sastojaka u crijevima. Također, bijeli luk je poznato sredstvo za istjerivanje crijevnih parazita, glista, crva i drugih nametnika te protiv svih vrsta zaraznih proljeva. Potiče funkciju žuči, sprječava i liječi upalu žučnih putova i žučne vrećice, te pročišćava jetru od masnoća. Sprječava nastanak arterioskleroze, ali je i liječi.

Preventivno djeluje na zarazna oboljenja kao što su gripa, viroza, prehlada, hunjavica. Ima široku primjenu na liječenje dišnih organa, tuberkulozu, astmu, bronhitis, upalu pluća. Kod pušača suzbija upalu ždrijela i katar, otklanja oštećenja krvnih žila i poboljšava rad srca. Snižava visoki tlak, tjera na pojačano izlučivanje mokraće, utječe na elastičnost krvnih žila.

Oprez: Češnjak u većim količinama može štetno djelovati na bubrege i uništavati crvena krvna zrnca, a može izazvati želučane i bubrežne kolike.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: