Objavljeno: 30.07.2013 u 9:10 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Biljke dobre za liječenje dijabetesa

maslačakDijabetes je bolest poznata kao kronično oboljenje koje nastaje uslijed nedostatka inzulina u organizmu. Nedostatak inzulina dalje rezultira poremećajem metabolizma glukoze, proteina i masnoća.

Najčešći simptomi koji nam ukazuju na dijabetes su suhoća u ustima, opća slabost organizma i umor, te znatan gubitak težine.

Biljka za koju je poznato da uspješno regulira razinu šećera u krvi je maslačak.

Maslačak smo već spominjali, kao i njegova ljekovita svojstva, no ovo je još jedna prilika da ga spomenemo u kontekstu liječenja uz pomoć prirode.

Da bi liječili dijabetes potrebno je da u proljeće, za vrijeme cvjetanja maslačka, svakog dana pojedete po desetak svježih stabljika te biljke. Prije konzumiranja maslačak je potrebno oprati, nakon toga odstraniti cvijet te pojesti samo stabljiku. Stabljiku maslačka polako, dobro sažvačite prije nego ju progutate.

Pored maslačka, protiv dijabetesa dobar je i cimet. Cimet je još jedan dobar prirodni lijek. On povećava aktivnost inzulina, pa imamo da jedna žlica cimeta tijekom dana može znatno utjecati na smanjenje razine šećera u organizmu. Pored dobre regulacije šećera, cimet je dobar i za održavanje razine kolesterola.

Svježe listove peršina nasjeckajte na sitno te ih pomiješajte sa sitno ribanim korijenom te iste biljke. U mješavinu dodajte šalicu kiselog mlijeka ili jogurt. Dobro pomiješajte i popijte. Ovaj prirodni lijek protiv dijabetesa dobro je piti svaku večer pred spavanje.

Biljke koje pomažu u liječenju dijabetesa

Srebrna svilenica je ljekovita biljka poznata i kao ‘razarač šećera’, a koristi se u ajurvedskoj medicini kao lijek protiv dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Ethnopharmacology je pokazalo da dnevna doza od 400 miligrama svilenice uspješno snižava razinu šećera u krvi na duži vremenski rok. Neki su sudionici istraživanja, nakon uzimanja svilenice prestali koristiti lijekove.

Kaktus opuncija smanjuje razinu glukoze u krvi i do 46%, a najbolje rezultate daje stabljika vrste nopal, koja također učinkovito snižava razinu LDL-a (lošeg kolesterola), dok istovremeno zadržava trenutnu razinu HDL-a (dobrog kolesterola).

Stevija je biljno i prirodno sladilo i zamjena za šećer, a pored toga, prema istraživanjima ova biljka pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kurkuma je tradicionalni indijski začin koji ima pozitivan učinak na razinu šećera i kolesterola.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: