Objavljeno: 31.07.2013 u 14:59 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Napravite sami: Recept za “original” pekarske kifle

Pekarske-kifle

Na samu pomen pekarskih kiflica krene voda na usta. Malo ko da ne voli svježe pekarske kifle. Na portalu namirnice.ba objavljen je recept za pekarske kifle koji je izazvao veliku pažnju čitalaca. Naime, recept je objavljen u kategoriji za nagradnu igru ‘Pošalji recept, osvoji 50KM!’ a autorica ovog recepta je Dž. V.

Donosimo vam ovaj recept u nadi da ćete i sami pripremiti isti i uživati u ovim prelijepim kiflicama.

Pekarske-kiflice-priprema

Sastojci:

- 1 kg bijelog brašna
- 100 g maslaca ili margarina
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice šećera
- 25 g germe svježe
- 4 dl vode
- 1 kašika velika sirćeta razblaženog
- 1 dl mljeka

Priprema:

1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac (ja sam koristila tecni). U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.

2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.

3. Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.

4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rulate prema dole pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.

5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.

6. Rerna mora bit vrela i sasvim je dovoljno 12 min!

7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.

Izvor: Namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: