Objavljeno: 10.08.2016 u 16:05 | Crna Hronika | Komentara:

DRINA U SEBI KRIJE KRVAVU TAJNU: Prije Andreja divlja rijeka utopila je ove ljude, ronioci su ih tražili i po MJESEC DANA!

Ni nakon četiri dana potrage za telom Slovenca Andreja Beuca, koji je u nedjelju skočio sa mosta u Drinu u Zvorniku i poslije skoka nestao u vodi, i dalje nema napretka u istrazi. Mnogi neuspješnu potragu prepisuju divljoj i mutnoj Drini, poznatoj po svojoj neukrotivosti.

drina

Za rijeku Drinu govore da je brza, snažna i neumoljiva, naročito u planinskim predjelima gdje usijeca kanjone i prolazi kroz klisure. I ranije je odnosila živote i nerijetko se tragalo za tijelima utopljenika danima. Koliko je divlja govori činjenica da je njen vijugavi tok u narodnom predanju zabilježen riječima “ko će krivu da ispravi Drinu” ili “ispravljati krive Drine”.

Među tragedijama koje su zabilježene na ovoj rijeci spada i utopljenje sveštenika Srpske pravoslavne crkve, Milorada Jovića na ljeto 2013. godine. Jović se utopio u Drini, u reonu između restorana “Obala” i “Drinska ruža”, nedaleko od “Pavlovića ćuprije”.

Nesretni prota se, kako su tad rekli svjedoci, “po svoj prilici okliznuo izlazeći iz čamca i završio u dubinama Drine”. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana nakon nesreće.

U januaru 2014. godine Slavoljub Tejić (34) i Nenad Gavrilović (22) su automobilom sletjeli u nabujalu Drinu i nestali u njenim virovima. Nakon 10 dana potrage, pronađeno je Nenadovo tijelo. Tejićevo tjelo pronađeno je tek poslije mjesec dana, na oko 200 metara od vira u kome su nađeni posmrtni ostaci njegovog prijatelja Nenada.

Posljednja nesreća se dogodila krajem juna kada su dvije djevojčice, 14-godišnja D. M. i godinu starija M. I. iz Bijeljine utopile u Drini, na njenom toku između Pavlovića mosta i poznatog restorana “Drinska ruža” u Republici Srpskoj.

Odmah su angažovane ekipe za spasavanje, a pozvani su i ronioci, koji su u kasnim popodnevnim satima pronašli nesrećne djevojčice. Svima je odmah bilo jasno da ih je plahovita rijeka odnijela u svoje virove i dubine.

- Bilo je stravično gledati kako matica vuče ka dnu rijeke djevojčice koje nisu imale šanse da se sa njom izbore, a nije bilo vremena da im bilo ko priđe i pomogne – rekli su očevici za “Novosti”.

Djevojčice su očigledno mislile da je Drina upravo na tom mjestu plitka, a nisu znale da je baš tu i te kako hirovita, podjednako u svako godišnje doba. Djevojčice su bile sa porodicama, koje su roštiljale na obali i vjerovatno niko od njih nije ni primijetio da su zašle u onaj dio Drine kojeg se plaše i mnogo iskusniji plivači.

Iako je divlja snaga Drine je ukroćena branama i jezerima, njena voda i brzaci i dalje odnose živote ljudi, među kojima je posljednji Slovenac Andrej, što samo potvrđuje legendu o njenoj neumoljivosti.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: