Objavljeno: 11.02.2017 u 21:42 | Zanimljivosti | Komentara:

NAUKA JE REKLA SVOJE: Ćelavi muškarci su muževniji, uspješniji i inteligentniji!

Osim što ih doživljavaju kao jako uspješne, ženama su ćelavci i jako privlačni pa imaju više uspjeha prilikom zavođenja.

vin-dizel

Zanimljivo istraživanje iza kog stoji američki naučnik Albert E. Manes, koji je i sam ćelav, oduševiće sve muškarce koje muči ćelavost.

Šta povezuje Džefa Bezosa koji stoji iza Amazona, generalnog direktora ‚‚Merck & Co.” Keneta Frejzera i uspješnog biznismena Stiva Balmera? Osim što su uspješni, bogati i inteligentni, sva trojica su ćelavi.

Osim što ih doživljavaju kao jako uspješne, ženama su ćelavci i jako privlačni pa ne čudi da su visoko među najpoželjnijim muškarcima Džejson Stetam ili Brus Vilis.

Slučajnost? Vjerovatno ne! Prema istraživanju sprovedenom na Institutu Pensilvanija, ćelave muškarce najčešće doživljavaju kao dominantne i uspješne.

Gubitak kose je mnogim muškarcima traumatično iskustvo, ali čini se da ipak nije sve tako crno.

U jednom istraživanju je učestvovalo 59 ispitanika, a Manesa je zanimala reakcija ljudi na ćelave osobe.

bruce-wilis

Rezultati su pokazali da ćelavi muškarci odaju utisak moćnih, uticajnih i autoritativnih muškaraca. Isto tako, ispitanici su iz nekog razloga smatrali da su ćelavi muškarci s fotografija viši i jači od onih s kosom.

Manes je objasnio da obrijana glava djeluje privlačnije nego vidljiva ćelavost.

- Dakle, ako žele da istaknu svoju dominantnost, muškarci koji su počeli da ćelave bi trebalo da se obriju do kraja. Ako ni zbog čega drugog, onda zato da poprave svoj položaj u društvu – rekao je Manes.

Jason-Statham2

Ćelave muškarce doživljavaju i kao inteligentnije!

Globalno istraživanje koje je sproveo psiholog Ronald Hens, u kom je učestvovalo 20.000 ispitanika, pokazuje da ćelave muškarce obično doživljavaju kao starije, ali i mudrije i inteligentnije.

Inače, dugo se smatralo da su ćelavi muškarci seksualno potentniji jer se gubitak kose povezivao s nivoom testosterona.

Ipak, čini se da to nije tako. Gubitak kose nije izazvan testosteronom nego hormonom DHT. DHT je derivat testosterona, ali on uglavnom utiče na folikul kose.

Eto! Nauka je rekla svoje…

Izvor: likemag.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: