Objavljeno: 12.02.2017 u 10:15 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

DIREKTOR GODINE: Na radnike gleda kao na drago kamenje!

Nebojša Matić iz Srbije je nesvakidašnji poslodavac i biznismen, a sudeći po onome što radnicima daje i što od njih dobija, i jedan od najboljih direktora. Posao je počeo devedesetih u očevoj garaži u Lajkovcu, a danas njegova kompanija “Mikroelektronika” izvozi u više od 140 zemalja širom svijeta.

najbolji-direktor

Za ovakve rezultate Matić najviše zahvaljuje svojim radnicima. Na njih ukupno 86 gleda kao na drago kamenje i ljude koji su u njemu probudili najbolje.

“Ova firma je dobra jer dobri ljudi rade u njoj. Možeš biti vlasnik i direktor koliko hoćeš, ali si nula bez sposobnih i marljivih ljudi. Suština je u druženju. Prvi čovjek firme mora da brine o svojim zaposlenima. Ja moje i volim, zajedno radimo, smijemo se, družimo, pecamo, jer ako su oni zadovoljni, posao ide naprijed. A kad imaju problem, rješenje je komunikacija, ne novac, jer motivacija se postiže samo pričom. Zaključio sam i da je svako od nas lud tri dana u pola godine i da ga tada ne treba dirati”, priča Matić, koji je 2012. dobio priznanje “Blic preduzetnik”.

U “Mikroelektronici“, koja se bavi proizvodnjom alata za mikrokontrolere koji se nalaze u telefonima, automobilima, frižiderima, doskora je četiri puta godišnje dijelio bonuse. Radnici su dobijali i 13, 14. i 15. platu.

“Sada sam to promijenio u povišicu. Godišnje plata raste i do 100 posto. Odlučio sam i da ih “natjeram” da imaju po troje, četvoro djece. Obećao sam da ću im mjesečno davati po 200 eura za treću i po 400 eura za četvrtu bebu. Nije to veliki trošak, djeca su najbolja stvar. Ja imam kćerku, a moja žena se često našali kako sam umio da napravim mnogo toga, ali ne i drugo dijete”, kaže Matić.

Za dobre ljude se lako vezuje. Djevojka kod koje je godinama kupovao kafu došla je da kuha kafu i u “Mikroelektronici“. Danas je Matić školuje za knjigovođu, a na pitanje nove koleginice Milice šta će da popije, kaže: “Kafu ako te ne mrzi da je napraviš”.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: