Objavljeno: 01.06.2014 u 17:45 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

KADA SE SUNCE NALJUTI! Ovo je dokaz koliko smo zapravo mali! (VIDEO)

Nasina letjelica koja posmatra Sunce, IRIS, po prvi put je izbliza snimila ogromnu eksploziju i erupciju sa površine Sunca koja izgleda prekrasno i moćno no ujedno i veoma jezivo!

Sunce-eksplozija

U sljedećem videu možete vidjeti ogromnu erupciju solarnog materijala koja se nedavno dogodila na našoj matičnoj zvijezdi. Pogledajte kako i kolikom brzinom guta polje širine od čak pet Zemlji i visine od čak sedam i pol naše planete. Solarna plazma i čestice visokog naboja iz Sunca su jurile nevjerovatnom brzinom od 1.5 milion milja na sat!

Ovo je jedinstvena scena snimljena iz IRIS-a, letjelice koja je lansirana u Junu prošle godine s ciljem da posmatra najniže nivoe sunčeve atmosfere sa boljom rezolucijom nego ikada prije.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: