Objavljeno: 19.11.2013 u 13:21 | Video | Komentara:

Pssst, oni spavaju – dječak i njegov pas (VIDEO)

spavaju-djecak-i-pas

Džesika Šajba i njen suprug, žive u Kaliforniji. Osim sina koji je tek prohodao, imaju i psa, zapravo štene od sedam nedjelja. Ako ste pomislili da je u njihovoj kući kao u cirkusu, varate se – svi se lijepo slažu, a dnevni ritam dječaka i kućnog ljubimca je sličan, tako da na spavanje idu zajedno. Bukvalno.
Prvi put se desilo slučajno – štene je zaspalo na plavokosom dječaku, a onda je to postao ritual: kada jedan uzme cuclu, drugi ga prati u stopu, do kreveta gdje će zajedno malo dremnuti.

Istraživanja su dokazala da prisustvo životinje u kući može u velikoj mjeri pozitivno da utiče na odrastanje svakog djeteta.

Kućni ljubimci kod mališana podstiču samopuzdanje, a umjesto da gledaju TV i igraju video-igrice, koje često podstiču agresiju, dijete se igra sa životinjom, a hraneći je uči šta je odgovornost i briga prema drugom biću.

Strulanji savjetuju da ukoliko nemate vremena za psa ili mačku, djetetu priuštite makar akvarijum i ribice.

Mačka nije preporučljiva za dijete mlađe od pet godina – slatka, umiljata maca može da povrdi dijete koje malo pretjera u igri, dok je to rjeđi slučaj sa psima. Kuce su tolerantnije, pokazuje statistika.

Međutim, sve ima svoje granice. Djetetu ne smijete dozvoliti da vuče životinju za rep, pritiska joj stomak, ili gura ruku u usta.

Mačke i psi mogu da prenesu razne bolesti, ali i ptice i mali sisari koji mogu da nas zaraze salomnelozom i raznim virusnim oboljenjima pluća i mozga. Da do toga ne bi došlo potrebno je da svoje ljubimce redovno kontrolišete i vakcinišete.

Ukoliko već imate psa, a tek čekate bebu, pitajte veterinara šta je sve potrebno učiniti, da vaš četvoronožac ne bi bio ljubomoran. Životinje nikako ne smijete lišavati nježnosti i igara na koje su navikli, a kasnije ćete bebu i kucu voditi zajendo u šetnju.

Dozvolite životinji da uđe u bebinu sobu, da onjuši novog drugara, polako i oprezno, pustite ih da se upoznaju.

Izvor: Mondo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: