Objavljeno: 15.07.2016 u 15:19 | Aktualno, Vijesti | Komentara:

(VIDEO) OVA OLUJA VIJEKA STIŽE I KOD NAS! Hrvatska OPUSTOŠENA, vjetar čupa drveće, bujice na ulicama…

Kao u BiH i Srbiji, i u Hrvatskoj su nekoliko dana vladale visoke temperature, ali je u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici jučer stiglo nevrijeme sa jakim vjetrom i gradom, koje je pogodilo nekoliko gradova u zemlji.

oluja

Jak grad je padao i napravio veliku štetu na poljoprivrednim usjevima, a inače šteta od nevremena je velika. Vjetar je odnio na desetine krovova, čupao stabla koja su prouzrokovala zastoje u saobraćaju, a snažan grad je uništio dobar dio pšenice, kukuruza i vinograda u kutjevačkom području. Takođe su na teren izašle i mnoge vatrogasne ekipe, javio je hrvatski portal 034.

Kako je prenijela njihova nacionalna televizija HRT, najviše su stradale Pleternica i Kutjevo, opština Jakšić i prigradska naselja same Požege. Osim kuća, stradala su i brojna gazdinstva.

- Šteta je ogromna – uvjeren je načelnik opštine Jakšić, Ivica Kovačević.

Nevrijeme je pogodilo i područje grada Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, a ni sami mještani ne pamte takvu oluju. U samom centru ovog grada stradalo je oko 15 automobila na koja su se rušila stabla, a jak vjetar je oborio tri krova. Šteta je nastala i u samom parku u centru u kojem je srušeno skoro svako drugo stablo, njih 200-300. Dio grada je bez struje, kao i neka okolna mjesta, a na terenima se nalaze ekipe HEP-a, komunalaca i vatrogasaca.

- Šteta je višemilionska, a teško ju je sagledati sada jer je pao mrak. Prave procjene štete će biti poznate ujutro, kada se dobiju sve informacije sa terena – rekao je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

Oluja nije zaobišla ni opštinu Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji.

- Vozio sam se autobusom, bilo je 17.15 časova. Bilo je strašno, užasan prizor, letjele su grane, limovi… Autobus nije mogao da prođe, saobraćaj nije mogao normalno da se odvija – rekao je čitalac portala 24sata.hr kojeg je nevrijeme zateklo na području između Brodskog Stupnika i Oriovca.

Prema prognozama vremena za danas kada je riječ o Hrvatskoj, trebalo bi da bude promjenljivo i nestabilno vrijeme, mjestimično s kišom i pljuskovima koji mogu biti izraženiji tokom noći i jutra.

Inače, olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je u srijedu u popodnevnim satima više krajeva u Sloveniji, posebno na sjeveru i istoku zemlje, i izazvalo je štetu na usjevima i objektima.

U sjeverozapadnom dijelu zemlje poplavljeno je više stambenih objekata, a u sjevernim krajevima prema Austriji bilo je i više odrona zemlje. Jak grad veličine kokošjih jaja popodne je pogodila Velenje i okolinu, dok je uz Dravu na istoku zemlje voda poplavila nekoliko lokalnih ulica i industrijskih objekata.

Izvor: Informer.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: