Objavljeno: 07.09.2013 u 23:24 | BiH, Vijesti | Komentara:

Utvrđeno koliko su tačno stare bosanske piramide u Visokom

Ove godine je najvažnija vijest da je utvrđena precizna starost Bosanke piramide Sunca. Nakon radiokarbonskog datiranja uzorka pronađenog ispod betonskih blokova piramide utvrđeno je da je riječ o starosti od 29 hiljada godina plus – minus četiri stotine godina, ustvrdio je Semir Osmanagić.

piramide-visoko

Četvrta međunarodna naučna konferencija o bosanskim piramidama “Skrivena historija“, koja je počela 4. septembra u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, bit će završena večeras.

Ova konferencija o bosanskoj dolini piramida okupila je 23 stručnjaka iz 11 zemalja svijeta, od arheologa s Novog Zelanda, fizičara, inžinjera, biologa iz zemalja kao što su SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH.

Kako je Feni rekao osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić, i ove godine stručnjaci su prezentirali svoje analize, laboratorijska pretraživanja i
radiokarbonska datiranja.

-Ove godine je najvažnija vijest da je utvrđena precizna starost Bosanke piramide Sunca. Nakon radiokarbonskog datiranja uzorka pronađenog ispod betonskih blokova piramide utvrđeno je da je riječ o starosti od 29 hiljada godina plus – minus četiri stotine godina. Utvrđeno je da je to najstarija piramida na svijetu – ustvrdio je Osmanagić.

Tokom ove arheološke sezone, kako je kazao, pronađen je i dosad najveći megalit u podzemnom tunelu, megalit K-5, koji ima masu oko 40 tona.

To znači da je ova lokacija i ove godine održala status najatraktivnije arheološke lokacije na svijetu, dodao je Osmanagić.

Naglašava da stručnjaci s konferencije odlaze vrlo zadovoljni i impresionirani dostignućima na ovom projektu.

Suorganizator konferencije “Skrivena historija” je Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini.

Izvor: fena

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: