Objavljeno: 16.12.2013 u 16:48 | Svijet | Komentara:

MOŽETE LI ZAMISLITI: Morski psi mu jedu iz ruke (VIDEO)

morski-psi-iz-ruke

Neustrašivi ronion hrani morske pse kao da su to obični kućni ljubimci.

Većina ronilaca bi vjerovatno željela izbjeći susret sa morskim psima, ali jedan od njih nije 32-godišnji Vincent Canabal koji želi da hrani ove ribe. Da je to i moguće dokazao je podvodni fotograf Daniel Botelho kada je na jednoj plaži na Bahamima svojim objetkivom snimio kako se Vincent druži sa ogromnim morskim psom. “Kada se približe sa svojim otvorenim ustima, izgledaju zaista strašno. Morskom psu morate dati dovoljno prostora, mora te vidjeti i onda ga možeš hraniti ribama. Moraš imati veliko poštovanje prema njima, moraš biti veoma oprezan i fokusiran na okruženje” – izjavio je Daniel.

Ugrožene životinje

Morski pas tigar je veoma moćna riba, koja svoj plijen gutaju u cjelini. “Istina je da je 90 procenata populacije ovih morskih pasa istrijebljeno, jer se love zbog peraja. Jedini način da ova vrsta preživi jeste ova vrsta turističkog ronjenja. Po mom mišljenju turističko hranjenje životinja nije problematično, ako želimo da spriječimo njihovo izumiranje”, govori Daniel.

OD 1972. godine njihova populacija je smanjena za čak 97% a glavni krivac je čovjek i pretjeran lov.

 

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: