Objavljeno: 01.11.2015 u 20:10 | Vijesti | Komentara:

POZNATI PROFESOR OBJAVIO: Evo kakva bi ova zima STVARNO trebala biti!

Analizirajući već mjesecima brojne prognostičke modele, razne klimatološke faktore i čimbenike popularna meteo stranica ‘Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna‘ odlučila je objaviti sezonsku prognozu.

prognoza-zima

Prije nego započnemo konkretno govoriti o zimi, moramo se osvrnuti na neke bitne faktore koji će utjecati na predstojeću zimu:
- NAO i AO ( Northern blocking )
- Temperaturna stanja Atlantika i Sredozemlja.
- Površina prekrivena snijegom i ledom na Euroazijskim kopnom ( Sibir ).
- Solarna aktivnost.

TEMPERATURE!!

Nad velikim dijelom naše regije se očekuje uglavnom prosječna zima ili čak i hladnija zima s naznakom da bi se glavnina hladnih prodora dogodila u razdoblju od siječnja ( januara ) do kraja ožujka ( marta ). 2016. god.

Ovo ne znači da zahlađenja i jačih zimskih prodora neće biti ranije pogotovo u prosincu.

Stoga ni u kojem slučaju ne smijemo otpisati niti prosinac ( decembar ), jer i to je pravi zimski mjesec koji vjerujte zna itekako pokazati svoje pravo zimsko lice.

Nisu isključeni niti jači hladni prodori s dvoznamenkastim minusima pogotovo u jutarnjim satima kada bi npr. u Bosni, Srbiji, kopnu Hrvatske unutrašnjosti Crne Gore, mogli mjeriti i ispod – 20C. U gorskim područjima i blizu – 30C.

Prodori Arktičkih kopnenih zračnih masa, kao i onih maritimnih polarnih, zasigurno će Europi donijeti jače valove zahlađenja.

Nisu isključeni niti ekstremi osobito Europski dio Rusije, Poljska i Skandinavske zemlje i zemlje oko Crnog mora. Niti šire područje Jadrana, Hercegovine kao i obalnih dijelova Balkana neće proći bez većih zahlađenja tako da su i ovdje mogući negativni predznaci u temperaturama uglavnom u jutarnjim satima.

Na sjeveru i zapadu Hercegovine kao i u dalmatinskoj Zagori te Istarskom području mogući su i dvoznamenkasti minusi pogotovo ujutro. Ako ste mislili da ova zima neće imati južine i zatopljenja vjerovatno i jače izraženih prevarili ste se, niti jedna zima nije bila bez zatopljenja neće ni ova.

Jača zatopljenja su moguća u prvom dijelu zime i oko sredine zime. Moguća su i veća pozitivna odstupanja, jer uz aktivnost Atlantika i jaku južinu nije isključeno da temperature ponegdje dosegnu i 20C.

Dakle vjerovatno ćemo se morati suočiti s jačim temperaturnim oscilacijama sljedeće zime ( hladno – toplo, toplo – hladno ).

OBORINE i VJETAR!!

Očekuje se aktivna zima po oborinama, najviše se to odnosi na područja od Jadrana, preko Hercegovine, Crne Gore, Makedonije pa sve do Crnog Mora. Prosječne oborine očekuju ostatak regije.

Međutim budući da će NAO i AO ( North Atlantic oscilation, Arctic oscilation ) imati uglavnom negativne faze tokom zime, to bi značilo uspostavu čestih block anticiklona nad sjevernom i zapadnom Europom.

Za nas su bitne Sibirske anticiklone koje će svoje ogranke širiti nad Skandinaviju, tako će gurati vrlo hladan suh arktički kopneni zrak sibirskog porijekla nad Europu i našu regiju. U okolnostima kada taj zrak stigne nad Sredozemlje očekuje stvaranje ciklona i fronti koje će našoj regiji donijeti oborine ( kiša i snijeg ).

Sve će ovisiti naravno o nastancima i kretanjima spomenutih atmosferskih poremećaja. Tako da naša regija svakako treba očekivati kišne I snježne oborine, kojih će zasigurno ponegdje biti i u većim količinama. S druge pak strane mlazna struja ( polarna i suptropska ), s njom povezane fronte i ciklone koja će se kretati južnim dijelom Europe itekako će znati destabilizirati toplo Sredozemlje.

Stoga kada imate kombinacije prodora hladna zraka nad ugrijanu i vlažnu podlogu, mogući su burniji procesi u obliku stvaranja dubokih i jakih Sredozemnih ciklona. Ove atmosferske tvorevine bi mogle donijeti probleme sa jakim vjetrom ( olujna bura i jugo ) te obilnim oborinama ( kiša i snijeg ).

Nisu isključene niti obilne snježne oborine ( lokalne mećave i snježni zapusi osobito u gorju ali i nizinama ), s jedne strane. Dok bi s druge strane ovisno o pozicijama takvih ciklona bilo problema s kišama koje bi pale u velikim količinama ( lokalne poplave ).

Pojava snježnih oborina u našoj regiji ( Bosna, Srbija, kopno Hrvatske, unutrašnjost Crne Gore, Kosovo ) osobito u gorju bila bi učestala sredinom i u drugom dijelu zime. Uz jake hladne prodore nisu isključene snježne oborine na Jadranu, Sredozemnoj obali, i dolini Neretve.

Ponovno napominjem sve će ovisiti o nastancima i kretanjima ciklona, te o jačinama hladnih prodora, ali svakako da opcije za snijeg i u ovim područjima postoje. Očekuje se pojačana vjetrovitost uz nama standardne vjetrove buru i jugo, tako da je za očekivati i olujnu jakost ovih vjetrova.

ZAKLJUČAK!

- Očekuje nas prosječna ili hladnija zima.
- pojačana aktivnost oborina ( kiša i snijeg ).
- pojačana vjetrovitost ( bura i jugo ).
- obilniji snijeg ponegdje je moguć osobito u gorju.
- više hladnih prodora sredina i drugi dio zime.
- Veće temperaturne oscilacije.

Na kraju svim članovima ponavljam, ovakve prognoze su nepouzdane, njihova točnost je 40% do 50%. svakako pratite redovne kratkoročne prognoze koje su pouzdanije i točnije.

U slučaju vremenskih ekstrema koji su mogući ova stranica kao i druge s kojima surađujemo pravodobno će javnost kao i do sada upozoravati na opasne vremenske pojave.

Pforesor Zoran Zadro

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: