POTPUNI ŠOK NA JADRANU: Naručio pizzu i cappucino, srušio se kad je stigao račun!
S turističkom sezonom uskoro počinje i ona avanturistička, s tim da je avantura u tome da se ode na Jadran i ostane ‘neoguljen’ od mnogih tamošnjih ugostitelja i trgovaca.
O tome kako i koliko ugostitelji ‘deru’ goste, piše Slobodna Dalmacija koja je napravila kratki đir po jadranskim restoranima.
Zarađuju i do 300 posto više od vrijednosti
Spominju se restorani na obali – od Rovinja preko Opatije, Zadra i Splita pa do Dubrovnika – koji varaju goste tako da im u jelovniku nude lignje, a na tanjur serviraju lignjune, naplate škarpinu, a serviraju kokota, zelenu salatu naplate 60 kuna, a miješano meso 150 kuna. Naišli su reporteri na dva pržena jaja s malo šunke za 110 kuna, najobičniju pizzu za 90 kuna, pa običnu salatu s tunom za 115 kuna te porciju miješanog (uglavnom svinjskog) mesa za 120 do 150 kuna!
A o kapučinu za 35 kuna, “nesici” za 40 kuna ili 2 decilitra točenog piva za 18 kuna da se i ne govori! Takve su, naime, cijene u mnogim restoranima, pizzerijama, gostionicama, kafićima, slastičarnicama čiji vlasnici zarađuju i do 300 posto više od vrijednosti te hrane i pića.
Uoči sezone potiho digli cijene i do 50 posto
Slobodna Dalmacija piše kako je dio domaćih ugostitelja posljednjih mjesec dana potiho podigao cijene od 15 do 50 posto jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu suglasnost.
“Poslala sam svoje goste iz apartmana na večeru u osrednji restoran u središtu Splita i ljudi su mi se vratili u šoku. Obična zelena salata im je naplaćena 60 kuna, a čaša otvorenog “vina kuće” po 35 kuna”, kaže jedna iznajmljivačica soba iz Splita.
Inspektori ne mogu ništa ugostiteljima jer je sve naplaćeno prema cjeniku, a ovi sami odlučuju o izmjenama cijena svojih usluga.
Na kilogramu ‘podvaljenih’ lignjuna zarade 400 kuna!
A kakvim se prijevarama neki služe, govori jedan dubrovački ugostitelj koji, naravno, ne želi da mu se objavi ime. “U središtu grada deseci restorana varaju goste tako da im u jelovniku nude lignje, a na tanjur im serviraju lignjune. Cijena kilograma lignji u nabavi je od 100 do 120 kuna, a lignjuna 15-20 kuna. Pa sad vi vidite o kakvoj je prijevari riječ. Jedan naš ugostitelj kupio je u Istri nekoliko tona lignjuna, odmah ih izrezao i zamrznuo i cijelo ljeto ih prodaje za pržene lignje na kolutiće i naplaćuje porciju 80 do 100 kuna. Gosti to ne razlikuju, pa on samo na jednom kilogramu lignjuna podvaljenog za lignju zaradi do 400 kuna.”
Cijene za domaće i cijene za strance
Jedan pak ugostitelj iz Splita pojašnjava ‘varanje’ na pizzama. “Cijela pizza s najboljom opremom od šunke, sira i gljiva stoji u proizvodnji 10 do maksimalno 15 kuna. Ugostitelji izvan središta grada prodaju ih za 40-50 kuna i to je pristojna zarada. A onima u središtu grada je to malo pa je naplaćuju dvostruko.”
Ako se domaći gost požali na visoke cijene, mnogi će mu ugostitelji reći da su to cijene za strance, dok domaći imaju popuste. Ali, takvo poslovanje je nezakoniuto i diskriminirajuće, a ako ih utvrde inspektori ih mogu globiti kaznama od 3000 pa čak do 50.000 kuna.
Izvor: slobodnadalmacija.hr/net.hr