Objavljeno: 02.03.2017 u 8:56 | Aktualno, Vijesti | Komentara:

OTKRIVENA POZADINA DRAME: Poznato ZAŠTO se 12-godišnja učenica pokušala objesiti u WC-u škole u Zemunu!

Djevojčica (12) koju je učiteljica prekjučer spasila prilikom pokušaja vješanja u toaletu jedne osnovne škole u Zemunu i prije četiri mjeseca je pokušala da se objesi u WC-u škole, nakon čega je hospitalizovana i još se liječi, saznaje „Alo!”.

dkola

Djevojčica je prekjučer uzela kanap, vezala ga o plastični vodokotlić, a zatim sebi oko vrata, nakon čega je počela da doziva pomoć. Uplašene drugarice pozvale su učiteljicu, koja ju je oslobodila kanapa i pozvala ljekare, socijalnog radnika, policiju i djevojčicine roditelje.

Ovog puta, nesrećna djevojčica je pred svima rekla da je ruku na sebe digla zbog nesrećne ljubavi, a potom je u pratnji roditelja prevezena u bolnicu. Prema riječima našeg sagovornika, upoznatog sa problemima djevojčice, ne isključuje se mogućnost da je ona ovim činom samo željela da privuče pažnju, ali i da ima ozbiljne probleme.

- Djevojčica potiče iz normalne porodice, roditelji na sve načine pokušavaju da joj pomognu. Osim nje imaju i dvoje mlađe djece. Nedavno je promijenila školu, a u novoj je stekla dobre drugare. Međutim, opet je digla ruku na sebe. Osoblje škole upoznato je s njenim stanjem i trudi se da joj pomogne – kaže naš sagovornik.

On navodi da su učenicu po dolasku u novu školu ostala djeca prihvatila i da nije imala problema. Međutim, djevojčica je drugarima pokazivala ogrebotine na rukama govoreći da su to ožiljci od pokušaja sječe vena. Oni su o tome obavijestili osoblje škole, koje je odmah reagovalo i obavještavalo nadležnu ustanovu. Još se pamti slučaj da je oktobra prošle godine pokušavala da se ubije vješanjem. Tada je u bolnici provela oko mjesec dana – priča naš sagovornik.

On dodaje da je po izlasku iz bolnice učenica drugovima pričala je bila u Vranju u hraniteljskoj porodici i da su oni loši prema njoj.

- Njena kazivanja čuli su roditelji druge dece, pa su zvali školu kako bi joj pomogli, misleći da o njoj stvarno vode brigu hranitelji, a ne roditelji. U priču su se uključili i Centar za socijalni rad, psiholozi i rodbina, ali ne nalaze način da joj pomognu. Roditelji su čak pristali da imaju i pratioca, koji bi posmatrao celu porodicu kako bi otkrili uzrok njene tuge – rekao je izvor „Alo!”.

Dr Jovan Marić, profesor psihijatrije, kaže za „Alo!” da se takvo ponašanje zove apel fenomen.

- Djevojčica svojim relativno čestim pokušajima samoubistva žestoko apeluje na okolinu, porodicu pijre svega, vršnjake, pa i nastavnike, da joj pomognu, da je saslušaju, da priđu njenim ličnim problemima. Njeno stanje svakako zahtijeva uključenje psihologa i psihijatra, ali svaki taj apel fenomen i pokušaj samoubistva trebalo bi krajnje ozbiljno shvatiti zato što u realizovanim samoubistvima, 50 odsto čine osobe koje su prije toga neuspješno pokušale da se ubiju. U analizama samoubistava kod adolescenata pokazalo se da ih je bilo i u samom početku puberteta. Ako je toj djevojčici počeo pubertet, onda to stanje nosi velike mentalne i psihološke pretumbacije – objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim riječima, djevojčici bi trebalo da se priđe krajnje ozbiljno.

- Ako već nisu, odmah bi trebalo da se aktiviraju psiholog i psihijatar, porodica, nastavnici i obavezno vršnjaci. Oni su od izuzetne važnosti u tom uzrastu. Dijete mnogo pati ako je odbačeno od grupe vršnjaka. Lider u razredu šalje poruke, koje su možda važnije nego poruke nastavnika ili porodice – objasnio je prof. dr Marić.

Samoubistva maloljetnika u Srbiji

2. decembar – M. G. (15) objesila se u selu Zlot kod Bora poslije misterioznog telefonskog poziva.

25. oktobar – Dragutin R. (17) skočio sa Brankovog mosta poslije smrti druga.

4. april – Marija B. (13) iz Negotina, dok su ukućani spavali, pobjegla iz porodične kuće. Dan kasnije njen leš pronađen u podnožju silosa kod Tehničke škole u Negotinu, a vjeruje se da se ubila skočivši s visine.

14. mart – Betina B. (13) iz Sente objesila se u pomoćnoj prostoriji porodične kuće. Nije utvrđen motiv koji je natjerao nesrećnu djevojčicu da sebi oduzme život, a mještani nagađaju da je to uradila zbog dečka.

Izvor: alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: