Objavljeno: 04.08.2014 u 20:57 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Molba djevojčice sa Daunovim sindromom koja je rasplakala internet svijet (FOTO)

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posljedica trizomije hromozoma 21. Karakteristike su, specifičan izgled lica i umna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma. Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:700 živorođenih.

“Molim vas nemojte da koristite riječ “retardiran”. Ja sam predivna osoba. Ja sam Izabela!”, napisala je djevojčica čiju su fotografiju podijelili milioni na društvenim mrežama.

O istom problemu je pisao Džon Frenklin Stivens, koji je rođen sa Daunovim sindromom i objasnio zašto ga toliko pogađa kada ljudi koriste tu riječ u svakodnevnom govoru.

“Ne morate direktno da mislite na mene, kako biste povrijedili mene i milione drugih koji žive sa ovim poremećajem. Prije svega niko je više i ne koristi u tom značenju, već da bi nekoga okarakterisao kao glupog. Ja nisam glup. Ja nisam luzer. Ja nisam stvar. Ja sam osoba”, napisao je Stivens.

bggbfg

Stivens je objasnio sa kojim se sve teškoćama suočavaju svakog dana.

“Mi moramo da se trudimo da razumijemo ono što vi uzimate zdravo za gotovo. Mi se borimo za obrazovanje, za prijatelje. Mi se borimo da živimo kao vi”, zaključuje Stivens u ovom emotivnom govoru.

Izvor: cdm.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: