Objavljeno: 28.06.2013 u 17:49 | Svijet, Vijesti | Komentara:

IMA SAMO 16 GODINA: Mlada djevojka mijenja svijet svojim izumima

16-godina-turkinja

ELIF BILGIN 16-godišnjakinja je iz Turske koju je ovog četvrtka Scientific American proglasio pobjednicom ovogodišnje nagrade Science in Action i dodijelio joj 50.000 dolara nagrade.

A Elif je to zaslužila nakon što je dvije godine provela usavršavajući način dobivanja bioplastike iz kore banana. Sad, kad joj je to napokon uspjelo, njezin se postupak može koristiti u dobivanju ekološki prihvatljive plastike (lakše razgradive, neovisne o nafti te tako i pogodnije za okoliš) za izolaciju kablova, piše France 24.

Ova je nagrada mladoj Elif prava odskočna daska za veliki Googleov znanstveni sajam koji će se u rujnu održati u Kaliforniji i na kojem se okupljaju mladi izumitelji i kojem se iznimno veseli budući da je “znanost njezin poziv”. Pojasnila je i što joj znači ovo priznaje: “Što se mene tiče, ovo znači da moj projekt ima potencijal postati rješenje velikog problema zagađenja koje je uzrokovala obična plastika. To također znači i da sam započela proces mijenjanja svijeta, zbog čega se već osjećam kao pobjednica!”, ispričala je u intervjuu za scientificamerican.com djevojka koja poručuje da joj je jedan od glavnih uzora slavna kemičarka Marie Curie.

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: