Objavljeno: 25.07.2013 u 10:06 | Svijet, Vijesti | Komentara:

“Dostignuća” kineske “prehrambene” industrije

kineski-orasi

Nedostatak učinkovitih regulativa u kineskoj prehrambenoj industriji, stvorio je čudovište užasnih razmjera.

Jedno je imitirati dizajniranu garderobu i tehničke uređaje, a sasvim druga stvar usuditi se igrati se s prehrambenim sastojcima koji se nalaze u osnovi ljudske prehrane.

Lažni orasi

Orasima se uklanja jezgra a umjesto njega se stavlja grumen betona pa se ljuska ponovi zalijepi. Da bi pojačali “iluziju oraha”, svaki grumen betona se pažljivo umota u papir da bi se izbjegla svaka sumnja.

Ispiranje meda

Ispiranje meda je proces proizvodnje lažnog meda koji se lažno označava i izvozi u Indiju a odatle u SAD.
Proizvodi se miješanjem zašećerene vode, melase, kukuruznog ili rižinog sirupa i jedne vrste nerafinisanog šećera, na kraju mu se dodaje sasvim malo pravog meda.

Lažna riža

Čini se da bi trebalo da se izmisle posebne kazne za one koji se usuđuju imitiraju osnovni sastojak kineske kuhinje.
Singapurske vlasti su izjavile da neke firme prave imitaciju riže od plastičnih otpada i krompira (slatkog i običnog).
Ovaj lažni proizvod djeluje stvarno u sirovom stanju ali kad se skuha postaje tvrd i žilav.

“Onome ko pojede tri zdjele ove lažne riže je isto kao kada bi pojeo cijelu plastičnu kesu”, izjavio je jedan funkcioner kineskog udruženja ugostitelja.

Prema tvrdnjama jednog nedjeljnika u Hong Kongu lažni riža se distribuira u kineskom gradu Tajuan u provinciji Shaanxi. Pravi se tako što se miješa običan i slatki krompir pa se formira u oblik zrna riže i na kraju mu se dodaju sintetički industrijski ostaci.

Ova riža se ne ponaša kao normalna riža, već ostaje tvrda čak i nakon kuhanja. Sintetički ostaci su jako štetni po konzumente.
Zbog ozbiljnosti situacije biće provedena istraga u tvornicama na koje se sumnja da proizvode ovu “rižu”. U međuvremenu niska cijena ove lažne riže omogućuje veletrgovcima ogromne profite.

Lažna jaja

Umjetna jaja se prave od hemikalija, alginske kiseline, kalija, kalcij-klorida, želatina, parafina, umjetnih boja i vode i prodaju se kao da su prava. Kuvaju se u urinu dječaka a ljuska se pravi od krede.

Da zlo bude veće, upute za pravljenje ovih lažnih jaja mogu se naći na brojnim web stranicama. Imitacija stvarno podsjeća na pravo jaje ali samo dok se ne skuva, nakon čega žumanjak postaje nalik loptici Skočić. Kontinuirana konzumacija ove odvratne imitacije vodi u gubitak pamćenja i demenciju. Šta je sljedeće, lažni pilići???

Reciklirane zemičke

Prepakiranje ustajalih zemički je novo dno koje je dosegla kineska industrija hrane. Neke prehrambene trgovine su optužene za vraćanje neprodanih zemli njihovim proizvođačima gdje se one ubacuju u kace s vodom, brašnom, ilegalnom žutilom za hranu i umjetnim sladilima.

Zemičke se onda prepakiraju i ponovo prodaju kao svježe. Zakonski postupak je pokrenut protiv vlasnika firme koja se time bavila, možda zbog toga što je skandal bio previše javan i ponižavajući po kinesku vladu. Direktor firme je izgubio dozvolu za proizvodnju hrane a vlada je povukla 32.000 zemički iz prodaje.

Kineska zakonska regulativa koja se tiče hrane je praktično nepostojeća i jauče za reformom. Propisi se teško provode zbog ogromne teritorije koju Kina zauzima. Godine 2009. godine Vlada je priznala da je regulativa hrane nacionalni problem što je uvijek prvi korak u procesu oporavka. Prekršaji su međutim očigledni i nastavljaju se nesmanjenom snagom.

kineska-govedina

Lažna govedina

Pravljenje skupe govedine od jeftinih drugih vrsta mesa koja se onda prodaje po najvišoj mogućoj cijeni je posebna vrsta odvratne alhemije.

Na žalost to se relativno lako može uraditi, potrebno je oko 90 minuta mariniranja u mješavini visokoprocentnom ekstraktu govedine i agensa za postizanje glazure. “Aditivi za maskiranje mesa” su opasni. Kontinuirana upotreba može uzrokovati lagano trovanje ljudskih organa koje vodi do deformiteta, a čak su moguće i neke vrste raka.

Zaražene patke

Kineska firma “Svetko kraljevi pataka” je otpustila četiri zaposlena pod optužbom da su prodavali zaražene patke. Prema tvrdnjama jedne francuske novinske agencije, zaposleni su prodavali patke jednom biznismenu koji ih je obrađivao prodavao na crnom tržištu.

Izvor: zivetisaprirodom / Doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: