Objavljeno: 18.05.2014 u 12:22 | BiH | Komentara:

Mine koje je voda pokrenula prijete Maglaju i Doboju

Pazi_mine

Iz Centra za uklanjanje mina upozoravaju građane Bosne i Hercegovine u poplavama ugroženim područjima da najbližoj policijskoj upravi i službama civilne zaštite prijave svako neeskplodirano ubojito sredstvo koje primijete, jer se sumnja da će veliki broj njih biti nanesen iz dosadašnjih minskih polja, a kako bi ona bila uklonjena na adekvatan način i neutralizirana, potvrđeno je zaAnadolu Agency.

Kako je rekao Fikret Smajiš, šef tima Regionalnog uredu BH MAC-a Sarajevo bez sumnje je došlo do pomjeranja minskih polja gdje je bilo poplava, te da će se sredstva naći tamo gdje se nisu očekivala, a ne tamo gdje je to bilo planirano.

“Moguće je da zbog enormne količine vode sredstva iz minskih polja završe i do Đerdapa, pa i Crnog mora. Ovo je posve druga situacija jer više ne govorimo o minskim poljima već neekspolodiranim ubojitim sredstvima koja su u nadležnosti štabova civilne zaštite. U ovom trenutku nemamo konačnu procjenu jer će Sektor za operacije BH MAC-a na tome raditi u narednim danima. Ali, ono što je evidentno jeste da su najviše ugrožena područja Maglaja i okolina Doboja gdje je bilo minskih polja, a gdje se sumnja da su ona pomjerena”, naglasio je Smajiš.

On je upozorio građane da budu veoma oprezni prilikom čišćenja svojih domova, dvorišta i bašti, kao i prilikom odlazaka na šira područja gdje se sumnja da su postojala minska poslja s obzirom da su na brojnim trake i oznake o njihovom postojanju nestale u poplavama.

Što se tiče Kantona Sarajevo Smajiš naglašava kako su u koordinaciji sa štabovima civilne zaštite, ali kako u tom dijelu Federacije BiH nema registriranih ugroženih područja kada su u pitanju minska polja.

Saopšteno je da će Centar za uklanjanje mina BiH u saradnji sa entitetskim civilnim zaštitama i civilnom zaštitom Brčko distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima usljed prirodnih nepogoda, a što je za posljedicu moglo imati pomjeranje mina na sumnjivim i opasnim područjima i preuzeti sve neophodne mjere na prevenciji.

Prema raspoloživim podacima BH MAC-a najugroženija područja od mina su regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko sanskog-kantona i Bosanske posavine koja su i trenutno najviše pogođena poplavama. Također, upozoreno je stanovništvo da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: