Objavljeno: 22.07.2013 u 9:42 | BiH | Komentara:

Brašno za 50 posto jeftinije, uskoro niže cijene hljeba

hljebU Bosni i Hercegovini, u moru visokih cijena osnovnih životnih namirnica, potrošače su iznenadile nove cijene brašna. Pad cijene ovog proizvoda je i do 50 posto te, za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna plaćat će se 14 KM, piše Dnevni avaz.

Sunčani dani

S obzirom na ovako veliko pojeftinjenje, očekuje se uskoro i pojeftinjenje hljeba i pekarskih proizvoda. Proizvođači brašna kazuju da je urod pšenice ove godine veći nego u posljednjih šest godina. Nije bilo mrazeva, grada, a tokom žetve bilo je dosta sunčanih dana. Stoga je neophodno tu pšenicu pohraniti u silose, ali najprije treba potrošiti ranije zalihe. Stoga će bukvalno biti rasprodaja brašna.

Kada se dogodi da pšenica i zvanično na berzi drastično pojeftini, neminovno se postavi pitanje bi li mogla padati i cijena hljeba. Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge “Euro BiH”, nije optimista, jer smatra da će proizvođači pekarskih proizvoda alibi za nesnižavanje cijena potražiti u rastu cijena energenata, vode…

- Sve će se to kalkulirati. Nekako proizlazi da je brašno sve manje bitan činilac u maloprodajnoj cijeni hljeba. Ne pamtim da je ikada poslije pojeftinjenja pšenice i brašna uslijedilo i drastično pojeftinjenje hljeba. Ipak, to treba očekivati, a prvo će to uraditi privatne pekare radi konkurentnosti – kaže Lakota.

Reakcija pekara

Rod pšenice u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, BiH je i iznad očekivanja, a Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, za “Avaz” je kazala da potrošači vrlo brzo očekuju reakciju iz pekarske industrije.

- Očekujemo niže cijene hljeba prvenstveno zbog onoga što je priroda ove godine učinila. Pšenice nikada nije bilo više, a mi ćemo kroz udruženja praviti pritisak na njih. Nije korektno da samo pojedinci osjete blagodati prirode, i krajnji potrošač mora osjetiti dobar urod pšenice – kaže Bulić.

Cijene brašna (25 kilograma) u augustu

2009. 15 KM
2010. 20 KM
2011. 22 KM
2012. 23 KM
2013. 14 KM

Izvor: www.tip.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: