Objavljeno: 04.08.2014 u 18:30 | Aktualno | Komentara:

NEMA LJETA: Do kraja avgusta nas očekuje katastrofalno vrijeme!

Ako ste se nadali da će uskoro doći kraj ludom vremenu – prevarili ste se. Prema posljednjim procjenama u avgustu nas očekuje čak 17 dana sa kišom, grmljavinom i pljuskovima. Kao da već nije dovoljno što je ovaj juli sa 22 kišna dana već oborio sve rekorde kao mjesec s najviše pljuskova otkad postoji mjerenje na našim prostorima.

nevrijeme-kisa-oluja

Poslije stabilnog vikenda, od utorka nas očekuje nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Cijeli avgust nosi karakteristiku nestabilnog i pljuskovitog vremena.

Nakon poplava u maju, pa tornada u junu, monsusne kiše obrušile su se ovog ljeta na naše prostore. Šta se dešava sa klimom i dokle će ovi ekstremni vremenski uslovi da traju?

- Posljednjih nekoliko decenija došlo je do klimatskih promjena, pod kojim podrazumijevamo drastične oscilacije, neuobičajene za naše podneblje. Stručnjaci smatraju da će ovo da se nastavi sve dok ne prestanemo da trujemo planetu ugljen-dioksidom, a neki čak misle da smo prešli “rubikon” i da povratka nema. Sve što nam preostaje jeste da se prilagodimo novim ekstremnim uslovima – kaže Žaklina Živković.

S druge strane, profesor Mlađen Ćurić, sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, smatra da se ništa neobično ne dešava.

- Zabluda je misliti da klima ima neko pravilo. Jedino njeno pravilo je da je promjenljiva, da je nestabilna. Zato su i ove pojave nešto što je bilo i ranije i što će se dešavati u budućnosti – kaže Ćurić.

Srbija mora da se pripremi za još veće oluje, jače vjetrove i obilnije poplave, upozorava Vudru Klark, naučnik iz SAD koji je radio na Međunarodnom panelu o klimatskim promjenama UN-a.

- Morate da unaprijedite kompletnu infrastrukturu. Uz ovolike kiše potrebno je da izgradite barijere da zaštitite ljude od rijeka. Jaki vjetrovi takođe će biti problem, zbog čega zgrade u kojima ljudi žive i rade moraju da budu mnogo drugačije nego dosad. Morate da počnete što prije, dok se situacija ne pogorša i ne izmakne kontroli – kaže Klark za “24 sata”.

Izvor: 24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: