Objavljeno: 20.08.2013 u 19:28 | Savjetnik | Komentara:

Štene u kući: pet savjeta kako ga odgojiti u poslušnog psa

stene

KAKO bi imali dobro odgojenog psa u kući važno je postaviti dobre temelje dok je još štene.Idealno, štence treba dovesti u novi dom s osam tjedana. Čim dovedete psa kući, započnite s dresurom. Iako je problem s obavljanjem nužde i žvakanjem stvari uobičajen kada su štenci u pitanju, ovih pet savjeta za dresuru trebali bi primjenjivati od prvog dana kako boi vaš pas izrastao u pristojnog kućnog ljubimca.
1. Zaustavite skakanje

Iako je teško odoljeti psiću koji skače kako bi vam dao pusu, važno je utvrditi ” nema skakanja za pozdrav” pravilo. Umjesto da grlite i mazite psa kada skoči, jednostavno ga ignorirajte sve dok nije sa sve četiri noge čvrsto na zemlji. Ako od početka shvati kako skakanje ne rezultira pažnjom, izbjegavat će skakanje kad odraste. Sve što ne želite da vaš pas radi kada odraste, ne dozvoljavajte mu da radi dok je štene.

2. Hodanje na uzici

Iako je lako kontrolirati štene od osam tjedana koje vas vuče s druge strane uzice, to će biti puno teže kada malo štene izraste u psa od 30 kg. Naučite sića da se kreće naprijed samo kada je uzica opuštena. Čim se uzica zategne, stanite i čekajte prije nego krenete naprijed. To će naučiti vašeg psića da samo opuštena uzica dozvoljava kretanje, a povlačenje uzice otežava kretanje.

3. Naučite ga da prihvaća vaše približavanje njegovoj hrani i igračkama

Jedna od važnijih lekcija kojima možete naučiti štene je da spremno prihvaća vaše približavanje zdjelici s hranom, igračkama i mjestu gdje spava. Naučite štene da vaša prisutnost u blizini ovih predmeta znači dobro. Dajte štenetu poslasticu svaki puta kada se približite njegovim predmetima. Tako će naučiti da se samo dobre stvari događaju kada ste vi u blizini. Ako uzmete psu igračku, dajte mu nešto još vrjednije umjesto nje. Ili uzmite igračku, dajte psu nagradu i onda mu vratite igračku. Važno je da pas razumije kako vi niste tu da ugrozite njegov teritorij, već da mu ugodite.

4. Ostavljajte ga samog

Kada štene dođe u kuću svi se okupe oko njega dajući mu stalno ljubav i pažnju. Pas ne razumije da tako neće biti svakog dana. Pripremite psa za budućnost kada nećete moći provoditi vrijeme s njim tako što ćete mu osigurati intervale samoće. Ako svaki dan po nekoliko sati ostavite psa samog, on će se naviknuti i lakše će se odvojiti od vas kada idete na posao ili općenito kada izlazite bez njega. Neka pas poveže vrijeme koje provodi sam s nečim pozitivnim. Dajte mu igračku ili neku poslasticu kao nagradu što je ostao sam.

5. Pazite što će biti prvo što ćete naučiti psa

Ono ponašanje koje pas prvo nauči kada započinjete dresuru je ponašanje kojem će se uvijek vraćati kada je zbunjen i frustriran. Zato prvo naučite naredbe sjedni i lezi kao osnovna ponašanja. Izbjegavajte prvo naučiti psa da skače, laje ili se prevrće, osima ako ne želite da se tako ponaša svaki put kada je pod stresom.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: