Objavljeno: 25.10.2013 u 18:01 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Top 5 začina za jačanje imuniteta

Umjesto uzimanja tableta, previše čaja ili praćenja nekih posebnih režima prehrane i mjesečevih mijena, za jačanje imuniteta jednostavno jače začinite hranu. Saznajte koje začine koristiti da biste bezbolno preživjeli hladne dane.

kurkuma-curcuma-zacin-prah-zuto

Pripremite tijelo za zimske dane i na vrijeme ga opskrbite dodatnom dozom energije uz pomoć nekih začina koji vam trunu na polici! Evo nekoliko savjeta:

Kurkuma
Začin zlatno-žute boje obožavan je u indijskoj kuhinji. Uspješan je u borbi protiv brojnih infekcija. Kurkumin je antioksidans koji začinu daje snažna antiupalna svojstva. Kurkumu koristite u jelima od riže, na ribi ili piletini na grilu.

Đumbir
Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lijek. Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu i pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe. Svježi koristite za pripremu čaja, a prah možete posuti preko svoje omiljene hrane, ma koja god ona bila. Dobro, osim Čokolina…

Cimet
I ovaj začin ima dugu povijest u liječenju određenih bolesti. Možete ga dodati u kolače, na svježe voće, u žitarice za doručak, kavu ili čaj.

Zvjezdasti Anis
Osim što izgleda zgodno i atraktivno, ima i poseban okus i izvanredna antivirusna svojstva. Anis dodajte čajevima i jelima od riže.

Sjemenke komorača
Koliko su male, toliko su jake. Ugodnog su mirisa i sadrže magnezij, željezo, kalcij, kalij i druge minerale. Osim toga, sjemenke komorača bogate su antioksidansima s protuupalnim svojstvima. Obzirom na vrlo jak okus ne preporučuje se korištenje u velikim količinama. Možete ih kombinirati s ribom, povrćem ili sirom.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: